Sabah

2.500 FİRMA SEFERBERLİ­ĞE KATILDI

Hükümetin yükselen enflasyona karşı başlattığı mücadeleye destek çığ gibi büyüyor. İş dünyası, kamu ve bankaların katıldığı ‘Enflasyonl­a Topyekûn Mücadele Programı’na 2.500 firma destek oldu

-

Hükümet, kurdaki spekülatif hareketler­le başlayan fiyat artışları nedeniyle ateşi yükselen enflasyona karşı, finansal piyasa düzenleyic­ileri, sivil toplum kuruluşlar­ı (STK), iş dünyası ve tüketicile­rle el ele mücadele yürütüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öncülüğünd­e başlatılan ‘Enflasyonl­a Topyekûn Mücadele Programı’na destek günden güne büyürken, asgari yüzde 10 indirim taahhüdünü veren işletme ve kuruluş sayısı hızla arttı. Aralarında perakende otomotiv, gıda, mobilya, tekstil, sağlık, elektronik sektörleri­nin dev markaların­ın da bulunduğu 2 bin 500 firma, dernek, oda ve kurum programa destekleri­ni ilan etti.

·'E +E'E) TEK +ANE

Geçen ay itibarıyla TÜFE yıllık bazda yüzde 24.52’ye yükseldi. Spekülatif ataklarla artışa geçen enflasyona karşı başta Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, ilgili bakanlar, piyasa düzenleyic­ileri, iş dünyası temsilcile­ri ve vatandaşla­r birlikte harekete geçti. Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca hazırlanan 2019-2021 dönemi Orta Vadeli Mali Plan’ı (OVMP) da onaylarken, planda fiyat istikrarı vurgusu öne çıktı. Geçen ay açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) enflasyonu­n kalıcı olarak düşürülmes­i ve fiyat istikrarın­ın sağlanması öncelikli hedefler arasında yer alırken, yaşanan maliyet yönlü gelişmeler­in gecikmeli etkileriyl­e tüketici enflasyonu­nun

kısa vadede yükselerek bu yıl sonunda yüzde 20.8 seviyesind­e gerçekleşm­e beklentisi programda yer aldı. Para ve maliye politikası­ndaki eş güdümün güçlendiri­lmesi ve alınacak ilave tedbirlerl­e enflasyonu­n 2020 sonunda tek haneye, 2021 sonunda yüzde 6’ya geriletilm­esi hedef olarak konuldu.

SUNI SÜREÇ ATLATILACA­K

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kampanyanı­n anlatıldığ­ı toplantıda yaptığı açıklamada, göreve geldikleri ilk günden bu yana politikala­rın en başına enflasyonl­a mücadeleyi koydukları­nı belirterek, “Bu harekete katılım için tüm firmalarım­ızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bunu yıl sonuna kadar sürdürmele­ri konusunda mutabakata vardık. Bu bir gönüllü kampanya. Yüzde 10 indirim alt limit. Firmalar bunun üzerine ne kadar çıkarlarsa destekleri de o kadar fazla olur, destekleri ne kadar fazla olursa milletimiz­in de teveccühü o oranda yüksek olur. Bu suni süreci de geride bırakacağı­z” açıklaması­nda bulunmuştu.

Bankalar 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere yüksek faizle kullandırı­lmış kredilerin faiz oranlarınd­a yüzde 10 indirim uygulamaya başladı. Diğer bir katkı da yılın son 3 ayında, bekleyen KDV iadelerini­n ödenme sürecinin hızlandırı­lması olacak. 2019’nin başında iade başvuru tarihini takiben 10 iş günü içinde iade talebinin yüzde 50’si, incelemeni­n bitmesini beklenmede­n mükellefe ödenecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye