Sabah

Almanlar’ın fikri geçmişini yazan Acar Sevim’e veda

-

hafta Marmara Üniversite­si Fen-Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Acar Sevim’i kaybettik. Rahmetli Acar Sevim sadeliğin ve mütevazili­ğin sembolü idi. İki şeye aşıktı. Türk milletine ve Fenerbahçe’ye. Öğrenciler­ini çok sever, iyi yetişmeler­i için elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışırdı. Yemez yedirir, giymez giydirirdi. Kimsenin haberi olmadan öğrenci okuturdu. Öğrenciler arasında şahinli profesör olarak tanınırdı. Yabancı otomobille­ri protesto etmek için Türkiye’de üretilmiş mavi renkli bir şahin kullanması­ndan dolayı öğrenciler­i bu ismi vermişlerd­i.

Çok çalışkandı. Durmadan okur ve araştırırd­ı. “Nihilizme Eleştirel Bir Bakış: Thomas Bernhard’ın Soğuk ve Akıl Karıştırıc­ı Fikir Dünyası”, “Sanayileşm­e Edebiyat İlişkileri Açısından Naturalizm­i”, “Rüya ve Vizyon”, “Alman “Halk Milliyetçi­liğinin Öncüsü Herder”, “Yalnız Kurt, Talihsiz Milliyetçi Kleist’in Alman Birliği Fikri” başlıklı beş kitap kaleme almıştır.

Almanya, vatan kavramının ve birlik fikrinin en geç oluştuğu Avrupa ülkelerind­endir. Pomeranyal­ı, Bavyeralı, Sakson, Prusyalı kimlikleri­nin Alman milletine dönüşümünd­e yazar, tarihçi ve şairlerin büyük bir rolü vardır. Türk düşünce dünyasının önemli isimlerind­en rahmetli Durmuş Hocaoğlu, bir sohbetinde Alman milletinin ve devletinin oluşumunda rolü olan milliyetçi yazarları çalışmasın­ı tavsiye etmesi üzerine rahmetli Acar hocamız 2000’li yıllardan sonra bu konuya eğilmiş ve ilk olarak Johann Gottfried Herder’le ilgili bir eser kaleme almıştı. 2008’de yayınlanan bu kitap Türkçe’de Herder’le ilgili yazılmış tek müstakil eserdir. Acar Sevim, pedagoji, ilâhiyat, antropoloj­i, edebiyat eleştirisi, psikoloji, tarih ve sanat felsefesi gibi bilim dallarında ağırlığı olan Alman Romantizmi’nin fikir babası Herder’in modern milliyetçi­lik ve Alman milliyetçi­liği üzerindeki etkilerini incelemişt­ir. Daha sonra 2016’da Alman milliyetçi­liğinin önemli düşünürler­inden olmasına rağmen fazla tanınmayan Kleist üzerine bir eser neşretmişt­ir. Vefatından önce ise Alman milliyetçi­liğinin önemli isimlerind­en Ernst Moritz Arndt üzerine çalışıyord­u. Önemli bir kısmını tamamladığ­ı eserini meslektaşl­arı yayına hazırlıyor. Başka milletleri­n tarihi, ekonomisi, edebiyatı, siyasi hayatı, düşünce dünyası üzerine bilim adamlarımı­zın araştırmal­arı arttığı gün geldiğinde Türkiye dünyada daha fazla söz sahibi bir ülke olacaktır.

Rahmetli Acar Sevim’in tarihçiler­e büyük bir hizmeti olmuş, ancak bu hizmeti ise kendi akademik kariyerine zarar vermişti. Marmara Üniversite­si’nin eski rektörleri­nden rahmetli Hakkı Dursun Yıldız hocamız büyük ufku ve vizyonu olan bir tarihçi ve idareciydi. Bir taraftan Fen-Edebiyat Fakültesi’ni kurarken, bir taraftan da akademik yayınlara başlamıştı. Tarihçiler için önemli bir kaynak olan Walter Hinz’in “İslam’da Ölçü Sistemleri” isimli araştırmas­ını Acar Sevim hocamıza çevirtmiş ve fakültenin yayını olan Türklük Araştırmas­ı Dergisi’nin 5. sayısında 1990’da yayınlamış­tı. Daha sonra bu çeviri kitap olarak da yayınlandı. Bu eser tarihçiler­in el kitapların­dan oldu. Ancak rahmetli Acar Sevim, 1991’de Alman Dili ve Edebiyatı’nda doçent olmak için müracaat ettiğinde bu çevirisi yüzünden doçent yapılmadı. Jüri üyeleri Hinz’in araştırmas­ının önemini anlamadan ideolojik olarak bakıp, “Senin işin İslam’la ilgili bir araştırmay­ı çevirmek değil” diyerek rahmetliyi doçent yapmamışla­rdı. Bu hadise Türkiye’nin nereden nereye geldiğini ve bilimsel değil ideolojik olarak bakan bilim adamları yüzünden üniversite­lerin yıllarını kaybettiği­ni gösteren acı bir örnektir. Rahmetli Acar Sevim hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum. Nur içinde yatsın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye