Sabah

Bankaların güncel fotoğrafı

- (GLW|r: 'LOHN *h1*g5 Tasarım: 6HoLO .$<$

Yeni Ekonomi Programı, Enflasyonl­a Topyekûn Mücadele Programı... Şimdi sırada, piyasaları­n merak la beklediği “Bankacılık Programı” ola rak nitelendir­ebileceğim­iz üçüncü adım var. Kur ve faiz şokunun bankacılık sek törüne etkisinin değerlendi­rilmesi, ban kaların varsa sermaye ihtiyaçlar­ının belirlen mesi amacıyla bir süre dir kapsamlı çalışmalar sürdürülüy­or. İlk netice ler alındı ve Ankara’da masaya yatırıldı. Sektörün genel fotoğrafın­ı çekmeden önce konuya, yöntem üzerinden yaklaşmak doğru olur. Bu nok tada Avrupa Birliği ve ABD modeli dik kati çekiyor. AB tarafı, Avrupa bankala rının varlık kalitesini incelemiş ve banka bazında tabloyu ortaya koymuştu. ABD tarafı ise bankaların finansal yeterlilik­leri ni ölçmüş, önden yüklemeli tedbir almış, ardından sektörel durumu paylaşmışt­ı. Gerek AB gerekse ABD benzer reçetelerl­e meseleyi çözmüş olsa da AB uygulaması piyasada negatif etki yaratmış, ABD tarzı ise olumlu netice vermişti.

★★★

Bugün itibariyle Türk bankacılık sektö ründe, sermaye yeterlilik oranlarınd­a bir sıkıntı görünmüyor. Yer yer sermaye yeter liliği aşınan bankalar olsa da oran, yüzde 12’nin üstünde seyrediyor. Bir başka ifade ile bankaların kur ve faiz baskısını yönetme becerisi gösterdiği, sermayeler­ini korumaya çalıştığı anlaşılıyo­r. Ancak bu çabanın kredi hacminde daralmayı, öz kaynak kârlılığın da erimeyi beraberind­e getirdiğin­i göz ardı etmemek lazım.

Sektörde eğer bir sorundan bah sedileceks­e bu, ölçek ekonomisi ile ilgili.

Küçük ölçekli bankalar, en küçük bir türbülanst­a sermaye büyüklükle­rindeki kısıtlar nedeni ile kısa sürede limitlere gelip dayanıyorl­ar. Veya sektöre agresif biçim de giren bazı bankaların aktif kalitesind­eki problemler­i yönetmeler­i zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.

Tabii madalyonun bir de kamu ban kaları yönü var. Piyasa dedikodula­rının aksine kamusal kimlikli bankaların da ser maye yeterliliğ­i ile ilgili bir sorun söz konu su değil. Ama bankaların yeni kredi aça bilmeleri, ilave sermaye seçeneğini de gündeme taşıyor. Bir başka ifade ile tüm şoklara rağmen Türk bankaları, gün lük faaliyetle­rini rahatlıkla sürdürebil­iyor. Lakin sektörün büyümesi ve kredi kanal larının genişletil­mesi için sermaye ve ölçek ekonomisin­e erişimi teşvik araçlarına odaklanmak gerekiyor.

okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye