Sabah

Trump etkisi devam eder

-

ABD bugün ara seçimler için sandık başında. Temsilcile­r Meclisi’nin tama mı Senato’nun ise 35 üyesi yeni den belirlenec­ek. Normalde ara seçimler Amerikan seçmeninin pek ilgisini çekmez. Bu defa kritik önemde... Kimisine göre bu seçim ler Başkan Trump için “reIeranGum” mahi yetinde. Aslında normalden yoğun bu ilginin sebebi de Trump’ın Amerikan siyasetind­e yarattığı “kutuplaşma.” Hem ABD’linin kim olduğu hem de göç, ekonomi, bireysel silah lanma, kadının konumu ve sağ lık reformu sıcak gündem mad deleri.

★★★

Seçmenin bir kısmı Cumhuriyet­çi Parti ve Trump’a verdiği oyların destekçi si olmak için sandıklara gidi yor. Diğer kısmı da Trump’a karşı Kongre’de Demokratla­rın üstünlük sağlamasın­ı istediği için oy kullanma eğiliminde. Yani Trump’ın Kongre’de çoğunluğu kaybederek sınırlandı­rılmasını isti yorlar. Dahası, Mueller soruştur masının seçimden sonra açıklanmas­ı bekle niyor.

Bu soruşturma­nın herhangi bir bağlayıcı lığı olmasa da Trump’ın doğrudan suçlanma sı durumunda azil süreci başlatılab­ilir. Bunun için de Kongre’deki siyasi denklem belirle yici durumda. Yani, Temsilcile­r Meclisi’nde Cumhuriyet­çi Parti’nin çoğunluğu kaybetme si halinde Demokrat Parti, Trump’ı azil konu sunda adım atabilir.

★★★

Bugünkü seçimlerde seçime açılan 35 koltuğun 24’ü Demokratla­ra ait. Demokratla­r elindekile­ri tutabilir ve Cumhuriyet­çilerden iki sandalye daha alabilirse Senato’da üstün lüğü ele geçirir. Bu kritik durumun farkında olan Trump, ara seçimlere asılıyor. 17 farklı eyalette 30’dan fazla miting gerçekleşt­irdi.

Cumhuriyet­çilerin Senato çoğunluğun­u korurken Temsilcile­r Meclisi’ndeki çoğunluk larını Demokratla­ra kaybetmesi bekleniyor. Seçimin bu şekilde sonuçlanma­sı halin de mevcut kutuplaşma daha da derinleşir. Trump’ın istediği birçok yasa ve reformun geçmesi de zorlaşabil­ir.

★★★

Demokratla­r çoğunluğu elde etse de Trump ile başa çıkmaları kolay değil. Zira ara seçimlerde de yeni vaatlerde bulunan Trump direniyor ve direnecek. Hem Ortadoğu’da İsrail lobisine uygun politikala­r geliştiriy­or. Hem de içeride Beyaz Amerikalı seçmende ki karşılığın­ı, göçmen konusunda olduğu gibi, pekiştiriy­or.

Seçmenleri için Çin ve İran’ı yaptırımla­rla hizaya getirmek gibi yeni “başarı hikâyeleri” yazma gayretinde. Partisi Senato’da çoğunluğu kaybetse bile Trump, bir kez daha başkan seçilebilm­ek için elinden geleni yapacak. Diyelim ki Washington’daki oyun kurucular şovmen Trump’ın şahsından kurtulabil diler. Ve azil süreci başlatarak onu istifaya zorlayabil­diler. Bu durumda bile ABD siyasetind­e ki Trump etkisinden kurtulmak pek mümkün görünmüyor. Zira Trump siyasi bir dalganın üstüne oturuyor.

★★★

Uluslarara­sı kurum ve normları hiçe sayan tek taraflılık, yaptırımla­rın silah olarak kullanılma­sı, popülizm, bencil milliyetçi­lik, mülteciler­in ulusal güvenlik sorununa dönüş türülmesi ve içe kapanmacı eğilimler Batı demokrasil­erinin hepsini dönüştürüy­or.

Avrupa’da da merkez siyasetin giderek popülist, aşırı sağın etkisine girdiğini biliyo ruz. Merkel sonrası Avrupa’nın güçlü siya setçi çıkaramama­k gibi ciddi bir çıkmazı var. Hatta Brezilya’da aşırı sağ adayın başkan seçilmesin­de görüldüğü üzere bu dalga tüm dünya ölçeğinde güçleniyor.

Trump etkisinin geri çevrilmesi çok zor görünüyor. Bu yüzden 6 Kasım ara seçimle rinin sonucu ne olursa olsun dünya siyasetin deki “Trump etkisi” devam edecek.

1ot ABD ara seçimleri için daha geniş bilgi için SETA’nın yayımladığ­ı 6 Kasım 2018 Kongre Ara Seçimleri raporuna bakabilirs­iniz.

EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

 ??  ?? %XUKDQHWWLQ D8RAN
%XUKDQHWWLQ D8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye