Sabah

2019’da petrol 75 dolar

- Kerem ALKİN

azır, İran ambargosu ve küre sel petrol fiyatların­ın seyrine yönelik tartışma ve değerlen dirmeler tazeliğini korurken, bilhassa 2019’a yönelik öngörüleri aktaralım. (ylül 8’de ABD Başkanı Trump’ın 23(&’e sert tepkisi son rasında, sadece ekim ayında bile petrol fiyatları yüzde gerile di. Trump, bir yıl dır tırmandırd­ı ğı küresel ticaret savaşı nedeniy le, EKONOMİ-POLİTİK

seleceğini­n farkında. Bu nedenle, ABD’nin ithalatına getirilen ek vergiler doğal olarak bir enflasyon baskısı oluş turacak ise, Trump bu baskıyı küre sel petrol fiyatların­ı gevşeterek ve ABD halkına makul fiyattan akaryakıt satıl masını sağlayarak dengelemey­e çalı şıyor.

ABD’nin 8 ülkenin İran yaptırım larından belirli bir süre için muaf tutu lacağı noktasında­ki kararını da bu kapsamda değerlendi­rmemiz gereki yor. İran’dan petrol ithalatını azalt maya başlamış, yani $%'’nin bek lentilerin­e hassasiyet göstermiş olan ülkeleri, ABD bir süre daha İran’dan petrol ithal etmeleri konusun da rahat bırakarak, küresel petrol fiyat larının İran ambargosuy­la yükselmesi ni şimdilik engellemiş oldu. Bu arada, ABD’nin, 8 ülkeye tanınan geçici muafiyetle, İran’a yönelik ambargo yu yumuşak geçişle kurgulamas­ının bir başka nedeninin de, Kaşıkçı cina yetinin sebep olduğu ‘küresel per vasızlık’ skandalıyl­a sarsılan Suudi Arabistan’a ‘daha fazla petrol üret tirerek’, İran’ın sebep olacağı arz açığını kapattırma­k olabilir.

ABD Enerji Bakanlığı, 8 için ortalama küresel petrol fiyatını dolar, için ise 5 dolar olarak öngörmüş durumda. Daha 20 Ocak 2016’da, son 13 yılın en düşük sevi yesi olarak, petrolün varil fiyatının 26.55 doları test ettikten sonra, fiyatın bugünlere geldiğini de unutmayalı­m. Emtia uzmanları ’da petrol fiya tının 56 dolara kadar düşebilece ği ile, 85 doları yeniden görebile ceği noktasında adeta ikiye bölünmüş durumdalar.

kerem.alkin#sabaK.com.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ?? küresel enf lasyonXn yük
küresel enf lasyonXn yük

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye