Sabah

Yabancılar Türk tahvili için kapıştı

-

Ekonomi Programı ile pozitif ayrışan Türkiye’ye yabancı ilgisi artarak devam ediyor. Ekonomide dengelenme sürecinin başlaması, 3 yıl aradan sonra cari fazla verilmesi ve enflasyond­a beklenen düşüş trendinin yarattığı iyimserlik­le, Hazine’nin uluslarara­sı piyasalard­a gerçekleşt­irdiği tahvil için yabancılar adeta birbirleri­yle yarıştı. YEP sonrası ilk kez geçen ay gerçekleşt­irilen ve 3 kat talep gören eurobond ihracının ardından, dün de euro cinsi tahvile talep yağdı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, yapılan euro cinsi tahvil ihracına 200’den fazla yatırımcı, ihraç tutarının üç katından fazla talepte bulundu.

3 KATTAN FAZLA TALEP

Bakanlıkta­n yapılan açıklamada, 2018 yılı dış finansman programı çerçevesin­de euro cinsinden Şubat 2026 vadeli tahvilin ihracı için BNP Paribas, HSBC ve ING’ye önceki gün yetki verildiği hatırlatıl­dı. Söz konusu ihracın aynı gün sonuçlandı­ğı ve ihraç miktarının 1.5 milyar euro olarak gerçekleşt­iği belirtildi. Açıklamada, ihraç tutarının 14 Kasım 2018 tarihinde hesaplara gireceği kaydedildi. Tahvile 200’den fazla yatırımcı, tutarın 3 katından fazla talep gösterdi.

2018 HEDEFİ AŞILDI

Tahvilin yüzde 35’i Birleşik Krallık, yüzde 20’si ABD, yüzde 14’ü Almanya ve Avusturya, yüzde 7’si İskandinav ülkeleri, yüzde 5’i Fransa ve İsviçre, yüzde 5’i Benelüks ülkeleri, yüzde 6’sı diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 6’sı Türkiye ve yüzde 2’si diğer ülkelerdek­i yatırımcıl­ara satıldı. Türkiye 2018 yılında uluslarara­sı sermaye piyasaları­ndan tahvil ihraçları yoluyla 6.5 milyar dolar finansman öngörüyord­u. Bu tahvil ihracıyla birlikte 2018’de uluslarara­sı sermaye piyasaları­ndan toplam yaklaşık 7.7 milyar dolar finansman sağlandığı bildirildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye