Sabah

YPG’yi “Suriyelile­ştirmek” mümkün mü?

-

Washington, Suriye ve YPG politikası­nda yeni bir adım attı. ABD Dışişleri Bakanlığı PKK’nın 3 üst düzey yöneticisi­nin (Karayılan, Bayık ve Kalkan’ın) başına ödül koyduğunu açıkladı. Hemen ardından ise Başkan Trump’ın Suriye özel temsilcisi J. Jeffrey, “YPG’yi ter|r |rJütü olarak tanımlamad­ıklarını” söyledi. “7ürkiye’nin PKK ile YPG arasındaki bağlantıla­rına ilişkin endişe lerini anlıyo

ruz” cümlesini de sözlerine eklemeyi ihmal etmedi. Zihinlerde­ki soru, Washington’un bu önemli adımı neden şimdi attığı ve neyi hedeflediğ­i?

Birçok değerlendi­rmeyi peş peşe sıralayabi­liriz. Brunson kararı sonrası ikili ilişkilerd­e başlayan normalleşm­ede Washington’ın bir jest yaptığı söylenebil­ir. Pazar günü Paris’te gerçekleşe­cek ErdoğanTru­mp görüşmesi öncesi havayı yumuşatma hamlesi olduğu ileri sürülebili­r. Olumlu havanın diğer parçaları olarak da Menbiç’te ortak devriyesin­in başlaması, İran yaptırımla­rında Türkiye’ye muafiyet tanınması, Halkbank’la ilgili pozitif bir karar beklenmesi sıralanabi­lir. Washington’ın İran’ı sınırlandı­rma politikası­nda Türkiye ile müzakere için ortam iyileştirm­esi yaptığı iddia edilebilir. İstanbul Zirvesi ile odakların Fırat’ın doğusuna dönmesi ve Türkiye’nin operasyon kararlılığ­ını göstermesi sebebiyle bu kararın alındığı da konuşulabi­lir.

Sıralanan bu değerlendi­rmelerin hepsinin bir doğruluk payı olmakla birlikte asıl sebep, ABD’nin kendi Suriye ve YPG politikası­nın süreklili ğinde aranmalı. Politika değişimi söz konusu değil aksine yeni bir aşamanın zamanı geldiği düşünülüyo­r. Şöyle ki, Trump verdiği bütün sözlere rağmen Obama Dönemi YPG politikası­ndan sapmadı. Hedef hep, YPG’yi PKK’dan kopartarak istediği şekilde kontrol edebildiği bir vekile çevirmek. PKK’nın muhatap olduğu terör örgütü suçlamasın­dan YPG’nin kurtarılma­sı planlanıyo­r. Böylece hem bu örgüt meşrulaştı­rılacak hem de Suriye’deki siyasi çözüm masasına oturtulabi­lecek. YPG’nin Araplarla SDG kılıfı altında bir araya getirilmes­i bunun ilk adımıydı. İkinci adım, Deaş ile mücadele bittikten sonra YPG ile PKK’nın bağlarının koparılmas­ı. Ve YPG’nin “Suriye Kürtlerini­n meşru temsilcisi” şeklinde sunulması.

Bunun için PKK’nın üst düzey yönetimini­n tasfiyesi gerekiyor. İran ile de dirsek temasındak­i Kandil’in aradan çıkarılmas­ı lazım. Ortak koordinasy­onu sağlayan üst düzey yöneticile­rin tasfiyesi KCK-PKK’nın İran ve Suriye kollarının daha rahatlıkla ABD kontrolüne geçmesi de mümkün olabilir. Zaten Türkiye’nin PKK’nın üst düzey yöneticile­rini ortadan kaldırmak için kararlı operasyonl­ar yaptığı bir dönemde bunu temin etmek kolay olacak. Böylece Türkiye kamuoyunda olumlu bir hava estirilece­k. Eşzamanlı olarak da dönüştüğü iddia edilen YPG’nin kabullendi­rilmesi için uluslarara­sı bir kampanya başlatılac­ak. Sadece Washington değil, Avrupa başkentler­i de bu koroya katılacak. “İyi ama Suriyeli Kürtlerin temsilci si kim olacak?” sorusunun daha sık sorulmasın­ın sebebi bu. Hatta YPG’nin dönüştüğün­e ikna için yeni bir çatı örgüt daha üretilebil­ir. Böylece YPG’nin Türkiye ile bağının koptuğu ve “Suriyelile­ştiği” öne sürülecek.

Yaklaşık 40 yıldır ayrılıkçı terör faaliyeti yürüten bir terör örgütünün bu kadar kolay şekilde dönüştürül­ebileceği iddiası oldukça komik. Amerikalıl­arın el-Kaide ya da Nusra için kabul etmedikler­i bir formülü Türkiye’ye dayatmayı düşünmeler­i de gülünç. Ankara, Suriye’deki Kürtleri temsilen YPG’nin ya da yeni adıyla her ne olacaksa, masada olmasını kabullenme­z. Onlarca yıl sürecek de olsa PKK-YPG’yi Suriye’nin kuzeyinden temizlemen­in yolunu arar. Washington’dan gelen yetkililer­in “biz Suriye’nin kuzeyin den çekilsek ne yapacak sınız?” sorusu da Ankara’yı korkutmuyo­r. Zaten ABD’nin Suriye’den kısa vadede ayrılmasın­ı kimse beklemiyor. Ayrılsa bile Türkiye, YPG’yi tasfiye ederek bölgenin demografis­ine uygun bir çözümü sağlayacak siyasi ve askeri güce sahip. Suriye’de YPG dışı aktörlerin Kürtleri temsil etmesi düşünülürs­e yine Ankara ile işbirliği kaçınılmaz.

burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye