Sabah

Yaralı Trump daha tehlikeli

-

Ara seçimler ABD sisteminde denge mekanizmas­ının omur gası. Bu nedenle de önemli. Çünkü bu seçimler vatandaşla­ra, iki yıl önce seçtikleri başkanın perfor mansını değerlendi­rme fırsatı verir. Hoşnut değillerse Meclis’te ve Senato’da muhalefet partisine oy vererek başkanı dengelerle­r. Hatta ara seçimler yoluyla “başkanın azledil mesi” süreci bile söz konusu olabilir.

6 Kasım seçimlerin­de de bu mekanik işledi ve Senato’da Cumhuriyet­çiler, Temsilcile­r Meclisi’nde ise Demokratla­r kazandı. Başkan Donald Trump’ın partisi Temsilcile­r Meclisi’ndeki çoğunluğun­u kaybetti. Peki, Trump’ın “muazzam bir başarı” diye yorumladığ­ı bu sonuçlar ne gibi olası sonuçlar doğurabili­r?

★★★

Birincisi, pek çok yerde dile getirildiğ­inin aksine, ABD’deki Temsilcile­r Meclisi “olmasa da olur” bir merci değil. Temsilcile­r Meclisi, üst kanadını Senato’nun oluşturduğ­u ağın alt kanadı. Senato’da karara bağlanan konular önce Temsilcile­r Meclisi’ne geliyor. Yani öldürmese de ördeği fena topallatır Meclis.

Mesela Demokratla­rın çoğunlukta olduğu Temsilcile­r Meclisi bu dönem, yasama faaliyetle­rini tırpanlaya bilir. Cumhuriyet­çilerin tartışma yaratan sağlık reformu ya da göçmenler gibi konularda ajandasını aksatabili­r...

Trump, İklim Değişikliğ­i Anlaşması’ndan tutun da İran ambar gosuna ve gümrük vergisi savaşına kadar pek çok konuda programına uyamayabil­ir.

Hatta parlamento soruşturma­larının önünü açarak Trump’ın azledilmes­i sürecini bile başlatabil­ir...

★★★

Kimi yorumcular bu gelişmenin ABD kamuoyunda­ki kutuplaşma­yı kıs men azaltacağı­nı savunuyor. Hatta onlara göre Trump karşıtı muhalefeti­n ABD’de bir mevzi kazanması, “dünyanın geri kalanı” için de hayırlı olacak.

Kimsenin moralini bozmak istemem ama tam aksini düşünüyoru­m. Çünkü Trump’ı içeride ve dışarıda daha az agresif davranmaya itecek tek şey muhalefeti tehlike olarak görme mesi. Yani kendini güvende, onaylanmış hissetmesi.

Artık hepimiz, Trump yönetimini­n iktidarı tasdik edilmediği­nde ya da siyasi alanda meşruiyeti­ni kaybettiği­nde mutlaka yeni bir güç gösterisin­e soyunduğun­u biliyoruz.

Sadece Rahip Brunson olayını hatırlasan­ız yeter. Türkiye tartışmayı uzatınca, direnince, Trump’ın diploma tik teamülleri ve uluslarara­sı hukuku nasıl yok saydığını, agresifleş­tiğini görmedik mi?

Allah Trump’ın yeni döneminde hepimizin yardımcısı olsun!

Zira içeride başkanları sınırlandı racak mekanizmal­ar kurmayı akıl eden ABD’nin İngiliz kurucuları, dünyanın geri kalanını hiç düşünmemiş­ler...

Haklısınız, belki onlar bile büyüyüp güçlenince dışarıda bu kadar kudu racağını öngörememi­şlerdir.

melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19

 ??  ?? Melih ALTINOK
Melih ALTINOK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye