Sabah

81 milyona sosyal DESTEK

İkiz ya da üçüz doğum yapan anneye çocuk başına ayda 150 lira verilecek. İşverene prim teşviki, 1 milyon 250 bin gence ise özel sektörde iş kapısı Üniversite sınavında ilk bine girene 5 bin lira, evlenen 22 bin gence 67 milyon lira, yarım gün çalışan kad

-

Hükümet, 2019’da sosyal güvenlik ve çalışma hayatında, doğum yapan anneden üniversite­li gençlere, zora giren patrondan evlenen çiftlere kadar tüm kesimlere doğrudan yansıyacak bir paket hazırladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,

dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığın­ın 2019 bütçe sunumunu yaptı. Bakan Selçuk gelecek yıl için 103 milyar liralık bütçe ayrılan sosyal güvenlik ve çalışma yaşamına ilişkin şu mesajları verdi: n ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLER­İNE

5 BİN TL: Şartlı eğitim yardımları­ndan faydalanan gençlere üniversite­yi kazanmalar­ı durumunda bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira nakdi destek sağlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda, illerinde ilk 10’a giren veya Türkiye genelinde ilk 20 bine giren şartlı eğitim yararlanıc­ısı çocuklarım­ıza aylık 500 lira verilecek.

n 2 MİLYON ÇOCUĞA EĞİTİM

YARDIMI: Yoksulluk riski altındaki ailelerin eğitim çağındaki çocukların­ı düzenli okula göndermele­rini teşvik amacıyla verilen şartlı eğitim yardımında­n yıllık ortalama 2 milyon 200 bin çocuk yararlandı. Bugüne kadar yaklaşık 6.2 milyar liralık ödeme yapıldı.

n İKİZ VE ÜÇÜZ BEBEKLER İÇİN: Çoklu Doğum Yardım Programı ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğumla karşılaşan ihtiyaç sahibi ailelerimi­ze yönelik 0-2 yaş aralığında çocuk başına aylık 150 lira ödeme yapılacak. Böylece ikizi olan anneye iki yıllık dönemde toplamda 3 bin 600 lira ödenecek.

n MEVSİMLİK İŞÇİYE KORUMA: Mevsimlik tarım işçileri projesi kapsamında bu yıl 11.9 milyon lira olmak üzere son iki yılda

34.1 milyon liralık ödenek tahsis edildi. Mevsimlik tarım işçilerine gelecek yıl da destek sürecek.

n EMEKLİ DOKTORA ZAM: 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla emekli aylıkların­da, uzman hekimler için 2 bin liradan, pratisyen hekimler için bin 500 liradan az olmamak üzere artış sağlanıyor.

n KRONİK HASTAYA DESTEK: Ağır kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu ihtiyaç sahibi hanelerin elektrik bedellerin­in 200 liraya kadar olan kısmına yönelik destek verilecek.

n 354 BİN SURİYELİYE DESTEK: 2014-2018 arasında 354 bin 386 geçici koruma altındaki Suriyeli misafire psiko-sosyal destek hizmeti verildi. Yine aynı dönemde 60 bin 822 Suriyeliye çalışma izni verildi.

n

BİN: Bu yılın eylül ayı itibariyle kamuda istihdam edilen engelli personel rakamı 54 bin kişiye ulaştı. Toplam 513 bin bakıma muhtaç engelli vatandaşım­ız evde bakım yardımında­n yararlanıy­or.

 ??  ?? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye