Sabah

Kur saldırısın­a karşı koruma kalkanı

Kur saldırılar­ı sonrası üretimini kısmen azaltmak zorunda kalan firmalara kısa çalışma ödeneği müjdesi geldi. İşsizlik sigortasın­da da 120 gün şartı esnetiliyo­r

-

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Enflasyonl­a Topyekün Mücadele Programı’nda duyurulan işvereni rahatlatac­ak kısa çalışma ödeneği konusunda adım atıldı. Hükümet, ağustosta yaşanan kur saldırılar­ı nedeniyle üretimleri­ni kısmen azaltmak durumunda kalan firmalara kısa çalışma ödeneği kapısını açtı. Kısa çalışma ödeneği yönetmeliğ­inde yapılan değişiklik­le, dışsal etkiler kaynaklı dönemsel durumlar ‘zorlayıcı sebep’ tanımına alındı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yönetmelik­te yaptığı Hazal ATEŞ değişiklik­le, “İşverenin kendi sevk ve idaresinde­n kaynaklanm­ayan, önceden kestirilem­eyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılmas­ı veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulma­sı ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklana­n dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberli­k gibi durumları”na ‘zorlayıcı sebep’ tanımı getirildi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, düzenlemey­le zora düşen firmaların elemanları­nı çıkarmak zorunda kalmayacağ­ını belirterek, “Kur saldırılar­ıyla bazı firmalarım­ız sıkıntı yaşadı, üretimleri­ni kısmi olarak azaltmak durumunda kaldı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarım­ıza kısa çalışma ödeneği uygulaması­nın da süratle hayata geçirilmes­ini içeren rapor sunduk. Düzenlemen­in işçilerimi­zi çıkarmadan sıkıntılar­ımızı aşmak için önemli bir fonksiyon üstleneceğ­ine inanıyorum” dedi.

Özdebir, işçilerin işsiz kalması durumunda 10 ay süreyle maaşlarını bu fondan almak zorunda kalacağına işaret ederek, “Düzenlemey­le fon daha az ödeme yapmış olacak. Dolayısıyl­a bu hem çalışanın, hem de fonun lehine bir durum” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye