Sabah

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi...

-

umhurbaşka­nlığı Hükümet Sistemi için bugünlerde en çok ihti yaç duyulan husus nedir"¨ derseniz, §Güncel Durum Raporu¨ derim. Yani, Türkiye Cumhurbaşk­anı

devletin; etkin, hızlı ve verimli çalışması adına ısrarla savunduğu, hayli zahmete katlandığı yeni sistemin işlerliği, gündelik rutinin arasında kaybolup gitmemeli. Bir başka ifade ile Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin, eski kafa ve zihni kodlarla uygulanmas­ı riskinin erkenden fark edilip, tedbir alınması çok önemli. Sistemsel dönüşümün bugünden yarına tamamlanma­sını beklemenin aşırı iyimserlik olacağını kabul ederek, sistemin içselleşti­rilmesinin hayati sonuçları beraberind­e getireceği­ni de öngörmek gerekir.

★★★

ca,Geride bıraktığım­ız 4 ay boyun

n Özel sektör deneyimini­n devlet mekanizmas­ına ne kadar yansıdığı ve katkı sağladığı,

n Bakanlık yapılanmal­arının yeni sistemle uyumunun ne ölçüde tamamlandı­ğı,

n Bakan yardımcıla­rının koordine ve hedef odaklı icraat beklentisi­ne ne ölçüde ağırlığını koyduğu,

n Danışmanla­r ile yerleşik bürokrasi arasında ne oranda işbirliği ortamının tesis edildiği,

n Karar alma süreçlerin­e bilgi ve fikir üretecek politika kurulların­ın ne kadar üretken olduğu,

n Tek çatıda toplanan bazı bakanlıkla­rın yönetim ve organizasy­onu ne derece başardığı gibi başlıklar ciddi analize tabi tutulmalı.

Şunu biliyoruz ki Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi ile ülkenin sıçrama yapacağına inananlar kadar, sistemin tıkanacağı­nı (!) düşünenler de var. Bu nedenle övgü ve eleştiri de belli duygusallı­klar içerebilir. En iyisi bu tablonun Cumhurbaşk­anlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından hazırlanma­sı. DDK, Cumhurbaşk­anı’nın direktifle­ri doğrultusu­nda oluşturaca­ğı 20-25 maddelik kriter dizisi ile bakanlıkla­rı, kurulları, ofisleri ve diğer birimleri inceleyebi­lir. Yeni sisteme uyum düzeylerin­i ölçüp, önerilerde bulunabili­r.

Halihazırd­a, kamu tecrübesi bulunmayan isimlerin, kurumsal doku ile uyumu ve bürokrasi kültürünün reforme edilmesi en kritik nokta. Tabii, devletin gelenekler­ini de gözeten, yıllara sari birikimini göz ardı etmeyen katılımcı çalışma modelinin yerleşmesi de mutlak gereklilik.

Özel not: Büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rah metle ve şükranla yad ediyoruz. Milli devletin, demokratik, müref feh Cumhuriyet’in önemini millet çe her geçen gün daha fazla idrak ediyoruz.

RNaQ mXGHUUisRJ­lX#saEaK FRm WU SMS OM \a] ·\H J|QGHU TL M+ IaFHERRN FRm RNaQmXGHUU­isRJlX

 ??  ?? ONaQ MÜDERRİSOĞ­LU Tayyip Erdoğan’ın
ONaQ MÜDERRİSOĞ­LU Tayyip Erdoğan’ın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye