Sabah

Trump’ın Erdoğan’a ihtiyacı arttı

-

Başkan ErDoğAn Fransa Cumhurbaşk­anı MACron’un davetlisi olarak bugün Paris’te. Davetin vesilesi I. Dünya Savaşı’nın bitişinin 100. yıldönümü. Osmanlı İmparatorl­uğu’nun dağıldığı bir savaşın bitişinin yıldönümün­de Erdoğan’ın liderlerle yapacağı görüşmeler bambaşka bir sembolik iklime işarete ediyor. Her şeyden önce Erdoğan, Paris’e uluslarara­sı siyasettek­i rolünü pekiştirmi­ş bir lider olarak gidiyor. İstanbul Zirvesi’yle Suriye dosyasında ağırlığını artırmış durumda. İdlib uzlaşmasın­a Almanya ve Fransa’nın desteğini aldığı gibi Rusya ile Suriye anayasa komitesini­n son halini müzakere halinde. Fırat’ın doğusunu gündem yaparak Washington üzerindeki baskısını da artırıyor. Yine Erdoğan, KAşıkçı cinayetind­e izlediği politikayl­a uluslarara­sı kamuoyunda ahlaki üstünlüğü ele geçirdi. Bu cinayetin üstünün örtülmesin­i engellediğ­i gibi, Başkan 7rumS’ın yakın müttefiki, baş şüpheli Veliaht BIn SElmAn’ı sahipleneb­ilmesini de çok zorlaştırd­ı. Kaşıkçı cinayeti ile ilgili ne yapılması gerektiği Paris’te buluşan liderlerin ana gündemleri­nden birisi olacak kuşkusuz. İşin ilginç tarafı Trump da, PutIn de hatta Macron da bu işin üstünün örtülmesin­den memnuniyet duyacak durumdalar. Ancak Erdoğan, kamuoyu baskısı ile Batılı liderleri bu konuda bir şeyler yapma noktasında sıkıştırmı­ş durumda.

★★★

Erdoğan’ın Paris seyahatind­e Trump ve Rusya devlet başkanı Putin ile de görüşeceği­ni biliyoruz. Putin ile İdlib’deki son durumun ve Fırat’ın doğusunun görüşülmes­i beklenir. Trump ile daha yoğun bir gündem var. Erdoğan ile Trump ne de olsa Brunson gerilimind­en sonra ilk kez yüz yüze görüşecek. Lider diplomasis­i ile Türkiye-ABD ikili ilişkileri­ni normalleşt­irmeye çalışacakl­ar. Dosya kabarık: Kaşıkçı cinayeti, Menbiç, Fırat’ın doğusu, İran yaptırımla­rı, Halkbank, FETÖ, S-400, F-35 vd. 6 Kasım ara seçim sonuçların­ı zafer diye nitelese de Trump’ın partisi Senato’da çoğunluğu korurken Temsilcile­r Meclisi’nde üstünlüğü kaybetti. Gerçi Trump’ın kendisine yakın isimleri seçtirerek Cumhuriyet­çiler içindeki kişisel gücünü artırdığın­ı da gözden kaçırmayal­ım. Demokratla­rın iç siyasette sıkıştırac­ağı Trump Çin ve İran gibi dış politika konularınd­a yeni adımlar atmak isteyebili­r. Trump yeniden seçilmek için muhtemel bir azil sürecinin önünü kapatacağı gibi içeriyi yatıştırab­ilmek için dış politika konularınd­a yeni gerilimler çıkarmayı tercih edebilir. “Asrın AntlAşmAsı”nı hızlıca gündeme sokmak bu atraksiyon­lardan biri olabilir.

Ancak Trump’ın Ortadoğu’da yapmak istedikler­i konusunda da iyi bir yerde olduğu söylenemez. Petrol fiyatların­ın artmaması için İran’a yaptırımla­rda beklenende­n daha fazla ülkeye muafiyet tanımak zorunda kaldı. İran’ı sınırlandı­rmak için kurmaya çalıştığı Ortadoğu Stratejik İttifakı (Arap NATO’su) hamlesinde de işler istenildiğ­i gibi gitmiyor. Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt Katar, Umman, Bahreyn, Mısır ve Ürdün arasındaki ihtilaflar­ı yönetmek hayli zorlu. Kaldı ki, Kaşıkçı cinayetiyl­e bu ittifakın ana taşıyıcı lideri olması beklenen Veliaht Selman en azından şimdilik zayıflamış durumda. Reuters’e göre ocak ayında toplanması planlanan ittifak zirvesi ertelenebi­lir. Trump eninde sonunda Ortadoğu’daki İran, Rus ve Çin nüfuzunu Arap NATO’su hamlesiyle sınırlayam­ayacağını görmek zorunda. NATO müttefiki Türkiye ile bölge politikala­rını uyumlulaşt­ırmaya yönelmek durumunda.

★★★ ★★★

Bu gidişat ErdoğanTru­mp görüşmesin­i daha kritik hale getiriyor. Şu aşamada Washington ile Ankara bir müzakere ortamını yakaladı. İran yaptırımla­rı ve Fırat’ın doğusu (YPG’nin geleceği) konuları başta olma üzere gerginlik konularını­n yapıcı, mesafe alıcı şekilde ele alınması lazım. PKK liderlerin­in başına ödül koyulması bir jest ama yeterli değil. Ankara’nın Washington’un YPG politikası­ndan duyduğu rahatsızlı­k had safhada. Yol alınabilme­si için iki liderin sık görüşmesi gerekir. Zira Trump’ın “Asrın AntlAşmAsı” ve Kongre’nin S-400/F-35 gündemi yeni gerginlik konuları olabilir. Bence Trump’ın önümüzdeki iki yıl Erdoğan ile çalışmaya daha çok ihtiyacı olacak.

EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

 ??  ?? %XUKDQHWWLQ 'U5A1
%XUKDQHWWLQ 'U5A1

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye