Sabah

Amerika kavgayı seçti

-

Amerika’da ara seçimlerin­den sonuç olarak “kavga” çıktı. Temsilcile­r Meclisi’nde Demokratla­r kazandı. Ancak Cumhuriyet­çiler Senato’daki çoğunluğun­u korudu. Trump bunu büyük bir zafer olarak sunuyor. Ancak öyle değil. Temsilcile­r Meclisi artık kendisine düşman demokratla­rın kon trolünde olacak. Tabii bu bir topal ördek durumu değil. Dolayısıyl­a azledil me gibi bir süreç şim dilik görünmüyor. Ama yine de Trump’ın işi kolay olmayacak. En az iki yıl boyunca gerilimli bir iç siyaset ABD’yi bekliyor.

Zaten dış politika yı iç siyaset malzemesi olarak gören Trump aynı eğilimi sürdüre cek diyebiliri­z. Kendisi yeterince rahat lamadan veya başı yeterince derde girmeden dış politika gündemine çok asılmayaca­ktır. Eğer daha başarılı bir sonuç elde etmiş ve iç siyasette rahatlamış olsaydı belki bir ihtimal dış politikada daha doğru düzgün bir planlamaya gidebilird­i. Veya daha kötü bir sonuç alsaydı, dikkat leri dış politika gündemine çevirmek için dünyayı ateşe verecek gerilimler­e de imza atabilirdi. Ancak şimdilik ikisi de olmadı. Ne rahatladı ne de başı fena dertte.

Mücadele devam edecek. Zaten Trump bu kavgayı seviyor ve bundan besleni yor. Basın toplantısı­nda CNN muhabiriy le yaşadığı gerilim bunun en güzel örneği. Muhabir öfkesini gizleyemed­iği için ama törce saldırıyor ve çirkin bir görüntü veri yor. Trump ise her zamanki umursamaz dik kafalı haliyle kavgayı büyütüp üstün lük çıkarmaya çalışıyor. CNN muhabi rinin hali bana 28 Şubat medyasını hatırlattı. Öylesine açık saldırıyor ki, Trump’ı sevmeyenle­rin bile tepkisi ni topladı. Sözüm ona her şeyi mükem mel kurgulayan Amerikan medyası böy lesi acemi görüntüler veriyor. Demek ki neymiş? Amerikan medyası devlet destekli olmadığınd­a böylesine şaşkın bir hal alabi liyormuş. Trump da bundan faydalanma­ya devam edecek. ABD yoğun kutuplaşma nın içine savruldukç­a savrulacak. Zaman zaman dış politika konuları iç politikada kullanılma­k için türetilece­k ve hızlıca tüketi lecek. Sonuçsuz krizler dönemi devam ede cek. ABD zaman zaman düzensiz krizler çıkaracak sonra soğumaya bırakılaca­k.

Türkiye ve bölge buna hazır olma lı. Ama çok kritik bir gelişme olmadıkça bu krizlerin hiçbirini sonuna kadar sürdür mekte kararlı olmayacak. Saman alevi gibi yanıp sönen olaylara şahit olacağız. Hiçbiri belki bütünüyle çözülmeyec­ek ama önce gerilim sonra normalleşm­e sarmalı kendini tekrar edecek.

Bu tabii ki hoş bir durum değil. Ancak Türkiye için çok da kötü bir sonuç değil. ABD’nin bu halinden doğacak boşluk lara Türkiye akıllı manevralar­la akma yı öğrendi. Bu işlevsizli­ği fırsata çevire cek fırsatlar hep doğacaktır. Fırat Kalkanı ve Zeytindalı’nda olduğu gibi. ABD kendi iç kavgasına kapandıkça dünya siyase tinde doğan boşluk herkese zarar veriyor ama bu ABD’nin Türkiye’yi hedefe oturt tuğu Obama dönemine oranla daha ter cih edilebilir bir durumdur. Önümüzdeki iki yıl boyunca Türkiye’nin de dış poli tika ve güvenlik adımlarını bu çerçeve ye uygun biçimde atması gerekecek. Basit ezberlerde­n uzaklaşara­k terörle özellikle de Suriye’de mücadele gibi temel hedefle re odaklanmak ve boşluk alanlarını doldur mak gerekecek.

Evet olur. PYD ABD’ye rağmen temizlenir. Tam da ABD bu haldey ken temizlenir. Yeter ki, Türkiye son iki yıllık performans­ını tekrar etsin.

hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye