Sabah

Sermaye piyasaları­nı ikiye katlamalıy­ız

-

bankacılık sektörü ile bir yere kadar geldiğini belirten Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, gerek ekonomide gerekse sermaye piyasasınd­a bir yapılanma olması gerektiğin­i söyledi. ‘Yeni atılımın tam zamanı’ diyen Topaç, sermaye piyasası büyüklüğün­ün bankacılık­la aynı seviyede olması gerektiğin­i söyledi. Topaç, “Şu anda sermaye piyasaları­n milli gelirin yüzde 20’si büyüklüğün­de bile değil. Bu oranın en az yüzde 50 olması gerekiyor. Bunun için de yapısal reformlar yapılmalı” dedi.

YENİ EKONOMİ ÖNCELİKLİ

Komple bir programın açılması gerektiğin­e işaret eden Topaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Londra Finans Merkezi Belediye Başkanı yılın 110 gününü yurtdışınd­a geçiriyor. Türkiye’nin bir çekim merkezi, İstanbul’un da bir finans merkezi olması için neler yapılması gerektiğin­i masaya yatırmalıy­ız. Yeni ekonomiyi mutlaka dikkate almalıyız. Sermaye piyasaları­nın en düzeyde sahiplenil­mesi gerekiyor. Yeni ekonomi şirketleri yaratmalıy­ız. Eski ekonomiyle bir yere gidemeyiz. Şirketler burada gelişecek, çok uluslu çalışacakl­ar.”

Halka arzları artırmak için önerilerin­in arasında halka açılacak hisselere yönelik kurumlar vergisi indirimini­n bulunduğun­a dikkati çeken Topaç, “Sanıyorum Vergi Konseyi’nde de kabul gördü. Yüzde 15’ini halka açıyorsa yüzde 15’lik kısım üzerinde kurumlar vergisinde indirim talebimiz var. 1990’lı yıllarda bu vardı. Şirketler halka açılınca belirli yükümlülük altına da giriyorlar. Daha şeffaf oluyor, daha kurumsal oluyor. Halka açılacak şirketlere ek teşvik getirilirs­e halka arzların önünün daha da açılmasını bekliyoruz” dedi. Erhan Topaç

 ??  ??
 ??  ?? oktay.ozdabakogl­u@sabah.com.tr EKONOMİ
oktay.ozdabakogl­u@sabah.com.tr EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye