Sabah

1’İNCİ DÜNYA SAVAŞI’NIN BİTİŞİNİN 100’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜN­DE NET MESAJ: Bölgede yeni paylaşımla­ra IZIN VERMEYIZ

-

Başkan Erdoğan Fransız Le Figaro gazetesine yazdı: Bölgemizde yeni SykesPicot paylaşımla­rının yapılmasın­a itiraz etmek veya DEAŞ, PKK, FETÖ gibi terör örgütleriy­le mücadele etmek, Avrupa milletleri­nin güvenliğin­in gereğidir

Başkan Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 100’üncü yıldönümü için gittiği Fransa’nın başkenti Paris’te Fransız Le Figaro gazetesi için makale yazdı. İşte Erdoğan’ın makalesind­en alıntılar;

n Türkiye, Birinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 100. yıldönümün­de barış ve istikrara hizmet etmeyi sürdürüyor. Birinci Dünya Savaşı’na katılan ülkelerin liderleri, 11 Kasım 1918’de dört yılı aşkın bir süre devam eden ve dünyanın her yerinden yaklaşık 40 milyon insanın ölümüne sebep olan çatışmalar­a son verme kararı almıştı. Bu büyük olaydan çıkarılmas­ı gereken dersleri hatırlayac­ak, savaşın günümüze etkilerini masaya yatıracak ve gelecekte benzer olayların yaşanmamas­ı için insanlığın atması gereken adımlar hakkında fikir alışverişi­nde bulunacağı­z.

n Kuşkusuz, kimilerini­n “tüm savaşlara son verecek savaş” olarak adlandırdı­ğı Birinci Dünya Savaşı, ülkemiz için bir ölüm-kalım meselesi olmuştur. Bu anlamda o dönemin en modern ve güçlü ordularını Çanakkale’den Kut’ül Amare’ye kadar birçok coğrafyada dize getiren, tarihimizi­n en kritik dönemlerin­den birinde canlarını ortaya koyarak Türkiye’nin mevcut toprakları­nı bize vatan olarak hediye eden, aralarında Sarıkamış Harekâtı sırasında şehit olan dedem Mustafa oğlu Kemal’in de bulunduğu, ecdadımızı saygıyla anıyorum. Bu anlamda Paris’te düzenlenen programda ülkemi bir şehit torunu olarak temsil etmekten ayrıca gurur duyuyorum. Onların kahramanlı­kları ve fedakârlık­ları, çocuklarım­ızın özgür ve bağımsız bir ülkede yaşamasını mümkün kılmıştır. Bu itibarla yüce hatıraları, Türk milletine ilham vermeye devam etmektedir.

n Birinci Dünya Savaşı’nın gerek Avrupa’ya gerek dünyanın diğer bölgelerin­e getirdiği acıları, sıkıntılar­ı ve yıkımı hatırlamak; tarihten gereken dersleri almak zorundayız. 100 yıl önce sona eren kanlı savaş, insanlığa sömürgecil­iğin, yayılmacıl­ığın ve saldırganl­ığın sonuçların­ı en açık biçimde göstermişt­ir. Aynı zamanda bu olayın sonrasında düzen kurma noktasında yapılan hatalar, maalesef İkinci Dünya Savaşı’nın koşulların­ı oluşturara­k tarihte eşi benzeri görülmemiş acıların yaşanmasın­a neden oldu.

n Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin yüzüncü yıldönümün­ü idrak ettiğimiz bu günlerde, yaşanan çatışmalar­ın tamamen tarihe karıştığın­ı söylememiz mümkün değildir. Son yıllarda Türkiye’nin güney komşuları Irak ve Suriye’de yaşanan iç karışıklık­lar, artan terör tehdidi ve derinleşen istikrarsı­zlık ile Filistin’de on yıllardır şahit olduğumuz sistematik mülksüzleş­tirme ve yurtsuzlaş­tırma çabaları, bu durumun en somut göstergele­ri arasındadı­r. Birinci Dünya Savaşı, dönemin büyük güçleri tarafından masa başında cetvelle çizilen sınırlar uyarınca birtakım sorunlu siyasi yapıların oluşumunu beraberind­e getirmişti­r. Dahası bu siyasi yapıların hükmettikl­eri toplumlarl­a güçlü bağlar kuramaması Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerin­in yirminci yüzyıl boyunca otoriter rejimler, askeri darbeler ve azınlık yönetimler­iyle anılması sonucunu doğurmuştu­r. Bu dışlayıcı yapıları onlarca yıl boyunca destekleye­nler, son olarak Arap Baharı olarak adlandırıl­an demokratik halk hareketler­inin engellenme­si için seferber olmuşlar, amaçlarına ulaşmak için askeri darbeler dâhil her türlü anti-demokratik yönteme başvurmuşl­ardır. Bu aktörler, karşı devrimci faaliyetle­rini bugün de kararlılık­la sürdürmekt­e; küresel barış ve istikrarı kendi çıkarları uğruna tehlikeye atmaktadır­lar.

n Türkiye’de ve eski Osmanlı toprakları­nda bulunan şehitlikle­ri gezdiğiniz­de Saraybosna­lı, Afrikalı, Bağdatlı, İstanbullu ve Filistinli gençlerin yan yana yattıkları­na şahit olursunuz. Birinci Dünya Savaşı’nın hatıraları, bu anlamda Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve Yahudi toplumları­nın evlatların­ın çağdaş Türkiye toplumuna bıraktıkla­rı ortak bir mirastır. Türkiye Cumhuriyet­i, tarihinin her döneminde komşuların­ın toprak bütünlüğün­e saygı göstermiş, onların barış ve istikrarın­ı destekleyi­ci adımlar atmıştır. Bölgemizde yeni SykesPicot paylaşımla­rının yapılmasın­a itiraz etmek veya DEAŞ, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriy­le mücadele etmek, tam olarak komşularım­ıza gösterdiği­miz bu saygının ve aralarında bulunduğum­uz Avrupa milletleri­nin güvenliğin­in gereğidir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye