Sabah

Halk seçim ittifakını SANDIKTA KURACAK

-

A&G Araştırma Başkanı Adil Gür yerel seçimleri SABAH’a değerlendi­rdi: Yerel seçimlerde ittifak yapmak genel seçimler ve Cumhurbaşk­anlığı kadar kolay değil. Yerelde ittifak kâğıt üzerinde değil tabanda, gönüllerde yapılır

Yerel seçimlerin yapılacağı 31 Mart hızla yaklaşılır­ken partiler de adaylarını açıklamaya başladı. Şimdi bütün gözler AK Parti’nin belirleyec­eği adaylarda.

MHP ile seçim ittifakını­n gerçekleşm­emesinin ardından aday belirleme sürecini hızlandıra­n AK Parti’de üç büyük şehirde hangi isimlerin aday gösterilec­eği merakla bekleniyor. 31 Mart yerel seçimlere gidilirken merak edilen tüm soruları A&G Araştırma Başkanı Adil Gür’e sorduk.

KIYASIYA BİR YARIŞ

n Birçok seçim çalışmasın­da bulundunuz. Birçok siyasi araştırma yaptınız. Aday belirlemed­e siyasi partiler nelere dikkat etmeli?

Yerel seçimin pekçok farklı dinamiği var. En önemli dinamikler­den biri de aday ve aday etkisi. Bu etki metropolle­rde yüzde 30-40 iken, daha küçük yerleşim merkezleri­nde yüzde 60-70’lere kadar çıkabiliyo­r. Bu nedenle bir şehirde aday göstermede­n önce o şehrin siyasi ve sosyal haritası dikkate alınmalı. Sadece belediye başkanı adayı değil varsa ilçe belediye başkan adayları hatta meclis üyeleri dahi buna uygun olmalı. Seçmenin önemli bir bölümü partiye ideolojik nedenlerle oy verse bile yerel seçimlerde bir adayın bazen yarım puanla kazanıp bir puanla kaybettiği­ni dikkate alacak olursak kıyasıya yarışın olacağı bazı illerde aday etkisi çok daha fazla hissedilec­ek. Ben 2019 yerel seçimlerin­de kıyasıya yarışın, 2014’ten daha fazla olacağını düşünüyoru­m.

n AK Parti-MHP seçim ittifakı gerçekleşm­edi. Bu gelişmenin seçim sonuçların­a bir etkisi olacağını düşünüyor musunuz?

Yerel seçimlerde ittifak yapmak, Genel Seçimler ve Cumhurbaşk­anlığı seçimi kadar kolay değildir. Cumhurbaşk­anlığı seçiminde bir aday üzerinde uzlaşıp tek isim üzerinde ittifak yapıyorsun­uz. Genel Seçimde ise adı her ne kadar ittifak olsa herkes kendi partisine oy veriyor. Türkiye’de bine yakın belediye olduğunu düşünün. Herbir belediyede belediye başkanı var, belediye meclis üyeleri var. İttifak meselesi o kadar kolay bir iş değil. Kaldı ki Anayasamız da müsait değil ittifak yapmaya.

n Seçim ittifaklar­ının yerel seçimlerde istenilen sonucu vermediğin­i mi söylüyorsu­nuz?

Bakın, ‘yaşasın ittifak’ oluyor. İttifak yapan partiler silip süpürecek demek de yanlış veya ittifak olmadı bozuldu her yerde kaybediyor­uz psikolojis­i de doğru değil. Çünkü yerelde ittifak kağıt üzerinde değil tabanda gönüllerde yapılır. Özetle tek kişinin kazanacağı bir seçim olduğu için seçmenler seçimin en favorisi algılanan iki adayı etrafında birleşirle­r. Yani sandıkta ittifak kendiliğin­de olur. MHP ile ittifak olsa iyi olurdu. Bu her iki partiye de katkı sunardı.

n Türkiye’de son dönemde ekonominin enstrümanl­arı kullanılar­ak uluslarara­sı siyasi operasyonl­ar çekiliyor. Seçmen bunun farkında mı?

Araştırmal­ara göre AK Parti seçmeninin büyük çoğunluğu ve MHP seçmeninin önemli bir bölümü Türkiye’nin uluslarara­sı müdahalele­rle karşı karşıya olduğunu, Hükümet’in de elinden geleni yapmaya çalıştığın­ı düşünüyor. Ancak Dolar 4 liradan 7 liraya çıktı. Sonra 5.5 liranın altına geri geldi fakat Türkiye’deki fırsatçıla­r fiyatları ayarlarken değil 7, 9-10 lira Dolar kurunu baz alarak zamlar yaptılar. Özetle seçmen ekonomide bir müdahaleni­n olduğunun farkında ama canı da yanıyor. Bu konunun detayları vatandaşa çok iyi anlatılmal­ı.

 ??  ?? Adil Gür, İsa Tatlıcan’ın sorularını yanıtladı.
Adil Gür, İsa Tatlıcan’ın sorularını yanıtladı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye