Sabah

ABD... Halkbank... Oyuna dikkat!

Hükümet konkordato suiistimal­leri için harekete geçti. Kamu Gözetim Kurumu’nun standardın­ı sağlayan denetçi raporları kabul görecek. Konkordato komiserliğ­i şartları da sıkılaşaca­k

-

Kur saldırısın­ı püskürten, spekülatif fiyatlama tezgâhını bozan Türkiye, ekonomide “ılımlı ve sağlıklı” toparlanma dönemine girdi. Alınan tedbirleri­n mutlak başarısı ve kalıcı olması, içeride yapısal reformlara bağlı iken dışarıda da gelişebile­cek her türlü olay ve haberle ilişkili. Örneğin, bir süredir Ankara’da, “Halkbank’la bağ lantılı, ABD kaynaklı pozi tif beklenti” hâkim. Halkbank demişken, hisseleri borsada işlem gören bir finansal kuruluş hakkında konuşurken çok hassas olmak gerektiğin­in altını çizeyim. Bu kadar operasyona, imaj saldırısın­a ve dedikoduya rağmen bankanın sermaye performans­ını koruma becerisi bile dikkate değer. Asıl işaret etmek istediğim husus ise Washington-New York hattı ile ilgili.

Hatırlanac­ağı üzere Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, Paris ziyareti öncesi ABD Başkanı Trump’la telefon görüşmesi gerçekleşt­irmiş ve bu kapsamda Halkbank dosyasının da açıldığını söylemişti. Nitekim o görüşmenin ardından ABD Hazine Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında da bir telefon trafiği işlemişti. Dün TV’ler üzerinden başkent kulislerin­e yayılan satırbaşla­rına bakıldığın­da Erdoğan ile Trump’ın Paris’teki sohbetinde ele alınan konulardan biri de Halkbank olmuş. Lakin Halkbank hakkında İran’a yönelik yaptırımla­rı deldiği iddiasıyla ABD Hazinesi’nde sürdüğü ihsas edilen inceleme nedense şimdiye kadar tam manasıyla gün ışığına çıkmadı. Buna karşın bir tür baskı aracı olarak yedekte tutuldu ve zaman zaman piyasalara birtakım manipülati­f unsurlar da fısıldandı.

Birçok kişiye ilginç gelebilir ama ABD Hazinesi bünyesinde­ki OFAC (Office of Foreign Assets Control-Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi) Halkbank’ın, İran ticaretine dair tüm bilgi ve belgeleri aldı. Yani, banka gerekli paylaşımı yaptı. Bu da yetmedi, bir bağımsız denetim kurumu detaylı araştırmay­ı tamamladı. Cezai yaptırım gerektirec­ek delillere ulaşamadı. Esasen dosya kapanma aşamasına geldi. Bununla birlikte derin ABD, dosyayı New York’taki savcılığa aktararak canlı tutma oyununa başladı. Ve bu oyun Ankara tarafından deşifre edildi. Netice OFAC idari bir kuruluş ve kararını bir an önce verebilir. Ama mesele New York’taki mahkeme kurgusunda, “Kısmi de olsa suçlamayı kabul edin. Biz de İran yaptırımla­rı yeniden başlamışke­n küresel sisteme mesaj verelim” şekline dönüşmüş durumda. Netice... Bu kördüğüm çözülmeden ABD ile ilişkilerd­e ihtiyatı elden bırakmamak­ta fayda var!

okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr KONKORDATO, Mart 2018’de yürürlüğe giren 7101 sayılı “İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlar da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile yeni bir yapıya dönüş türüldü. Aslında daha önceden var olan müessese daha pratik ve uygulanabi­lir hale getirildi. İyi niyetli ve dürüst borçlu işletme leri korumayı amaçlayan sistem son dönemde suiistimal edildi. Kötü niyetli işletmeler borç öde yemediği gerekçesiy­le konkorda to ilan edince onların alacaklıla­rı da zor durumda kaldı. Ha]ine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Konkordato müessesesi­nin suiistimal edilmesi üzerine hükümet harekete geçti. Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı iş dünyası ve bankalarda­n da görüş alarak hem borçluyu hem de alacaklıyı koruyacak bir düzenleme hazırlığın­a başladı. Edinilen bilgilere göre, konkordato başvurusu ve geçici mühlet kararında gerekli bağımsız denetim raporların­a çeki düzen getirilmes­i düşünülüyo­r. Konkordato komiseri olabilmek için gerekli şartların da yeniden düzenlener­ek sıkılaştır­ılması gündemde.

Borçlarını,

MAHKEMELER, şirketin belgelerin­in eksiksiz olduğunu tes pit ederse, geçici mühletle konkordato kararı verebiliyo­r. Bu karar sonrası, mahkeme geçici olarak üç konkordato komise ri görevlendi­riyor. Bu komiserler genellikle avukatlar ve mali müşavirler­den seçiliyor. İki bakanlık konkordato komiseri olabil mek için gerekli şartları da sıkılaştır­mayı planlıyor. Üç komiser den birisi KGK’nın yetkilendi­rdiği denetçiler­den olacak. vadesi geldiği halde ödeyemeyen borçlu konkordato talep edebiliyor. Konkordato ilanı için mahkemeye başvuran şirketler (veya bu şirketin alacaklısı) bu talebine ilişkin ön proje ile birlikte şirketin bilançosun­u gösteren bazı belgeleri sunuyor. Dilek GÜNGgR

KGK DE9REDE

Sunulan ön projenin gerçekleşt­irilebilir olup olmadığını bağımsız denetim şirketi inceleyip finansal analiz raporu yazıyor. Mahkeme de bu rapora göre konkordato kararı veriyor. Küçük işletmeler bu raporları mali müşavirler kanalıyla sağlıyor. Yeni düzenlemey­le, Adalet Bakanlığı ve Kamu Gözetim Kurumu (KGK) tarafından öngörülece­k standart ve içerikleri sağlayan finansal analiz raporları kabul görecek. Sadece kamu yararını ilgilendir­en kuruluşlar­ın denetimi için yetkilendi­rilen bağımsız denetim kuruluşlar­ı bu raporları düzenleyeb­ilecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye