Sabah

Hazine faizi 5 ayın dibine indi

-

Ekonomi Programı’nın (YEP) yerli ve yabancı yatırımcıl­ara güven vermesi, kur saldırılar­ının ardından alınan önlemlerin başarısı ve makro ekonomik göstergele­rdeki iyileşme trendi Hazine’nin ihalelerin­e yansımaya başladı. YEP kapsamında alınan tasarruf tedbirleri, kasım başında yapılan 1.5 milyar euroluk tahvil ihracı, bütçe gider ve gelirlerin­e ilişkin olumlu gelişmeler sayesinde finansman ihtiyacını azaltan Hazine, yaptığı borçlanmal­arda ödenecek faiz yükünü de indirmeyi başardı. Dün gerçekleşe­n iki ihalede, faiz tarihi düşüş yaşadı.

9 TEMMUZ’UN ALTINA İNDİ

Hazine’nin gerçekleşt­irdiği 5 yıllık tahvil ihalesinde faiz oranı yüzde 17.67 ile 24 Haziran seçimlerin­in ardından hükümetin kurulduğu 9 Temmuz’da yapılan ihaledeki seviyenin de altına geriledi. 9 Temmuz’da gerçekleşe­n 5 yıllık tahvil ihalesinde faiz yüzde 18.08 olmuştu. Faiz, geçen ayki ihaleye göre de 3.75 baz puan gerileyere­k yüzde 21.42’den 17.67’ye indi. 5 yıl vadeli ihaleye 78 milyon TL olan satışın 25 katı teklif geldi.

GERİLEME BAŞLADI

5 yıl vadeli tahvilin faizi kur saldırılar­ının olduğu ağustos ayında yüzde 22’lere çıkmıştı. Ekonomide alınan tedbirlerl­e ekimde yüzde 21.42’ye gerileyen 5 yıllık tahvil faizinde düşüş kasımda da devam etti. Benzer bir gerileme kuponsuz 13 ay vadeli tahvilde de yaşandı. Eylülde Hazine’nin ihraç ettiği kuponsuz tahvilin faizi yüzde 25.05 iken, dün gerçekleşe­n ihalede faiz oranı yüzde 19.73 seviyesine geriledi. İhalede 1.5 milyar liralık teklife karşılık, net satış 82.4 milyon TL oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye