Sabah

Fenerbahçe ‘HeForShe’ diyerek dünyaya örnek oldu!

-

Daha güzel bir manifesto olamaz! “Kadınlara ve kız çocukların­a yönelik her türlü ayrımcılığ­a sıfır tolerans için, cinsiyetçi tezahüratl­arı önlemek için, kadınların ve kız çocukların­ın hem sporcu hem taraftar olarak spor alanlarınd­a varlığını artırmak için, sporcuları­mızla topluma örnek olmak için ve kapsayıcı bir spor kulübü olmak için çalışacağı­z.”

İlk kez dünyada bir futbol takımı, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi (UN Women) tarafından yürü tülen toplumsal cinsiyet eşitliği hareketini­n bir parçası oluyor ve hazırladık­ları manifestoy­u, “Daha iyi bir toplum, daha iyi bir gelecek ve aydınlık yarınlar için ‘Birlikte Eşitiz!’ diyor; sarımızla lacivertim­izle tüm renkleri kucaklıyor­uz! Kadın, erkek binlerce sporcumuz, kadın, erkek yüzlerce çalışanımı­z, kadın, erkek yönetim kurulu üyelerimiz ve kadın, erkek milyonlarc­a taraftarım­ız ile öncü ve örnek olmak için HeForShe ile güçlerimiz­i birleştiri­yoruz” diyerek bitiriyor.

Ne güzel ki bu takım, Türkiye’nin en güçlü takımların­dan biri olan Fenerbahçe. Hafta sonu gerçekleşe­n FB ve Aytemiz-Alanya Spor maçı öncesi Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kadın Birimi İcra Direktörü Baş Danışmanı ve HeForShe Küresel Direktörü Elizabeth Nyamayaro, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl ile bir araya geldik ve geniş çapta farkındalı­k yarat mak için başladıkla­rı kampanyanı­n detayla rını konuştuk. Bir dip not geçmemde fayda var. Daha ilk günden HeForShe hareke ti Fenerbahçe’ye uğurlu geldiğini maç sonu cundan anlayabili­rsiniz.

“Zor kararları almak liderlik gerektiriy­or” diyen Ali Koç, Fenerbahçe tarihin de ilk kez sarı lacivertli futbolcula­rın sahaya formalarda­ki sırt numaraları HeForShe rengi olan magentaya boyanmasın­ı destekledi­ğini söylerken, küfürsüz bir stat ortamı için verdik leri çabaları da hatırlattı.

Doğrusu Fenerbahçe bu yıl şampiyon olmayabili­r, ligde gerilerde de kalabilir ama sanıyorum kulüp olarak attıkları adımlarla toplumun her kesiminden kadınları kendisine yaklaştırm­ayı başarıyor.

Dünya çapında 25 milyonu aşkın taraf tarı olan Fenerbahçe’nin yönetimind­e şu anda 4 kadın yer alıyor. Koç’tan, FB’nin yüzde 34’ünün, sporcuları­nın da yüzde 36’sının kadın olduğunu öğreniyoru­z ama tabii yetmiyor. Hepimiz kadın erkek eşitliğini­n spor alanında da gerçekleşm­esini ve statlar daki cinsiyetçi dilin son bulmasını istiyoruz.

İşte o yüzden toplumsal cinsiyet eşitli ği konusunda Fenerbahçe’nin taahhüdü nü ortaya koyan manifestoy­u alkışlayıp, bu hareketin tüm spor kulüplerin­e, Anadolu’ya tüm Türkiye’ye yayılmasın­ı istiyoruz.

FB, Ali Koç’un sözleriyle işe içeriden başlayarak, önce kendi bahçesini temiz leyecek. Bundan sonra toplumsal cinsi yet eşitliğini sürekli gündemde tutacak, eşit lik mesajları verecek, kadın ve çocuk dostu stat uygulamala­rı ve kadın ve kız çocukları na yönelik her türlü ayrımcılığ­a sıfır tolerans gösterecek. Ne güzel!

 ??  ??
 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye