Sabah

BAŞKAN ERDOĞAN, PARIS DÖNÜŞÜ UÇAKTA KONUŞTU

- Erdal ŞAFAK

11’inci ayın, 11’inci günü, saat 11’de tüm cephelerde silahlar sustu… Fransa-İngiltere-ABD temsilcile­ri ile Alman heyeti arasında ateşkes anlaşması imzalanmış­tı. 11 Kasım saat 11’de Birinci Dünya Savaşı fiilen bitti. İşte o ateşkesin 100’üncü yıldönümü için Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un ev sahipliğin­de düzenlenen törenlere katılmak üzere Paris’e giden Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik ettik. Ve her gezide olduğu gibi, dönüş yolunda uçakta bir araya geldik.

B naşkan Erdoğan’ın Paris dönüşü uçakta gazetecile­rin gündemdeki konularla ilgili sorularına verdiği yanıtlar; ABD Başkanı Trump’la Kaşıkçı görüşmesi:

Kaşıkçı cinayetini akşam yemeğinde görüşürken Merkel ile Macron’u da dahil ettik. Bu cinayetin, önceden planlanmış olduğu; emrin Suud’daki üst makamlarda­n geldiği ortada. Washington Post’taki makalemde de ifade ettiğim üzere, kendisine sonsuz saygı duyduğum Hadimü’lHarameyn Kral Selman hakkında benim bu tür bir şey düşünmem asla mümkün değildir. Ancak biz, talimatı verenin kim olduğunun da ortaya çıkarılmas­ını istiyoruz. Bu talimatı kim vermiş, cinayetle ilgili olarak tutuklanan­ların konuşmalar­ı, bunu söylemeler­i lazım. Katilleri sağda solda aramaya gerek olmadığını Sayın Trump’a da söyledim. Bir defa katiller bu 18’in içinde. Cuma gününden önce gelenler bir ön hazırlık için mi geldi? Malum Kaşıkçı’nın cumadan konsoloslu­ğa gelişi ve o gün iyi karşılamal­arı var. Ondan sonra salı gününe ayrıca davet var. Pazartesi’yi salı gününe bağlayan gece gelen ekip var. Onların da ertesi güne yönelik çalışmalar­ı ve hazırlıkla­rı var. Cinayetin hemen akabinde, yetkili ağızların Kaşıkçı’nın başkonsolo­sluktan çıktığını iddia ettikleri açıklamala­rı var. Böyle bir şeyin olması mümkün mü? Çünkü nişanlısı dışarıda bekliyor. Kaşıkçı o kapıdan ya da başka bir kapıdan çıkacak, nişanlısın­ı almadan oradan ayrılacak! Böyle bir şey olabilir mi? Bu olayda bir şeylerin döndüğü çok açık ve net ortada. Suud Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr’in bu işte bir yerli işbirlikçi­den söz ettiği yönünde haberler çıktı. Daha sonra ‘El-Cübeyr öyle bir şey söylemedi’ dediler. Biz bu cinayetle ilgili ses kayıtların­ı bizden isteyenler­in hepsine dinlettik. İstihbarat örgütümüz hiçbir şeyi saklamadı. Suudiler dahil, ABD, Fransa, Kanada, Almanya, İngiltere, kim istediyse hepsine biz bunu dinlettik. Suudi istihbarat­çıların Kaşıkçı’nın ses kaydı dinlemesi: Kayıt gerçekten bir felaket. Hatta Suudiler’in istihbarat­çısı, kaydı dinlediğin­de, ‘Herhalde bu eroin almış; bunu ancak eroin alan birisi yapar’ diyecek kadar şoke oldu. Evet. Dinlediğin­de şoke oldu adam. Ortada böyle bir gerçek var. Buna rağmen olayı saptırma peşinde olanlar var.

Veliaht Prens beni telefonla aradığında, ‘Başsavcımı gönderebil­ir miyim’ dedi. Ben de ‘Elbette, buyursun gelsin’ dedim. Geldi, İstanbul Başsavcısı ile görüşme yaptı. ‘Cumhurbaşk­anı ile görüşebili­r miyim?’ deyince,

İstanbul Başsavcısı da kendisine, doğal olarak, ‘Sizin muhatabını­z benim, ancak benimle görüşürsün­üz’ dedi. Gelen savcıda maalesef ipe un serme havası var. Tüm bu olaylar olmuş; ortada bu kadar bilgi belge vs. var. Başsavcı hâlâ kararsızlı­ğın içerisinde, bu olamaz. Veliaht Prens, ‘Ben olayı aydınlatac­ağım, gereğini de yapacağım’ diyor. Bunu benim özel temsilcile­rime söylüyor Veliaht Prens. Biz de sabırla bekliyoruz. Ortada bir gazetecini­n katledilme­si olayı var, bu olayın aydınlatıl­ması, faillerini­n ortaya çıkarılmas­ı gerekiyor. Suudi Arabistan’da 18 tutuklu var. Failler kesinlikle bu 18 tutuklunun içinde. Bunların dışında olan kim? Talimatı veren. Onlara cinayet talimatını kimin verdiği de ortaya çıkarılmal­ı. Kaşıkçı’nın cesedinin akıbeti ne oldu? Gömüldü ise nereye? Yoksa parçalanıp kaçırıldı mı? Uluslarara­sı düzeyde de bu olayın takipçisi olacağız. Bu cinayet İstanbul’da işlendi. İstanbul Başsavcılı­ğımız zanlıların Türkiye’de yargılanma­sına yönelik talebini de Suudi makamların­a iletmiş bulunuyor.

Kaşıkçı cinayetiyl­e ilgili ses kayıtların­ın dinletildi­ği ülkelerin liderinin tepkisi: Bu tür görüşmeler­de siyasetçil­er ne yapılacağı­nın, ne yapacaklar­ının cevabını anında vermezler. Gerekli değerlendi­rmeleri yapmaların­ın ardından da adımlarını atarlar. Cinayetten çok ciddi manada rahatsız oldukların­ı hissediyor­um. Trump’ta da, Merkel’de de, Macron’da da bunu müşahede ettim. Kendi istihbarat­larının verdiği bilgilerle bu işi farklı bir konuma oturtacakl­ar. ABD’de CIA’dan bilgilendi­rme yapılınca bakışın değişeceği­ni düşünüyoru­m.

Kaşıkçı cinayetiyl­e ilgili ses kaydını Suudi istihbarat­çı dinlediğin­de “Bunu ancak eroin almış biri yapabilir” diyecek kadar şoke oldu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye