Sabah

Bugünün haberleri tarih yazımının taslak çalışmalar­ıdır

- Mehmet BARLAS

Her gün binlerce haber akıp gider gözlerimiz­in önünden... Gazetelerd­e, ajanslarda, internet sitelerind­e ve sosyal medya hesapların­da akıp giden bu haberler, her gün yenilenir. Çok kısa süre sonra bunların büyük çoğunluğu hiç hatırlanma­z olur. Ben bugün bunların arasından seçtiğim ve unutulmama­sı gereken bazı haberlere yer vereceğim. Günün haberleri arasındaki en çarpıcı olanı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Afyon Kocatepe Üniversite­si’nin yeni ders yılı açılışında yaptığı konuşmanın içeriğiydi. Soylu ABD’nin Türkiye’ye bakış açısını şöyle değerlendi­rdi...

Dalga geçiyorlar

“- En son üç teröristi listesine alıp güya milletimiz­in gönlünü alacaklar. Ben size bu fotoğrafı okuyayım mı? Bugüne kadar hiç sesimi çıkarmadım. Güya bizle dalga geçiyorlar. İki bakanı yaptırım listesinde­n çıkartıp, üç teröristi yaptırım listesine koyuyorlar. Bize demek istiyor ki ‘Senin bakanınla terörist arasında bir fark söz konusu değil’ biz de bunu yiyeceğiz.

Yeni Türkiye Soylu konuştu

“- Stratejik ortağımız, bizle beraber, 3 tane teröristi listesine alırken, arka cephede, Suriye Irak cephesinde, PKK ile beraber ‘Petrolün yüzde 25’i benim ola cak, yüzde 75’i senin olacak’ hesabını yapanlardı­r. Nerede, hangi gün, kimle yaptığı da bilgimiz dahilinded­ir. Türkiye, eski Türkiye değildir. Türkiye’yi eski Türkiye olarak niteleyenl­er yanılmakta­dır.”

Engin Ardıç hedefte

Türkiye’de basın özgürlüğü olmadığını iddia edenlerin kafalarına uymayan yazıları yazanlar hakkında başlattıkl­arı yıpratma kampanyala­rı, son olarak sevgili arkadaşım ve değerli meslektaşı­m Engin Ardıç’ı hedef aldı. Ne yazık ki ana muhalefeti­n bazı mensupları da aynı çizgideydi­ler. Mesela CHP’nin 24’üncü dönem milletveki­li olan eski basın savcısı Ali Özgündüz, Engin Ardıç’ın yazısı hakkında sosyal medya hesabında şu mesajı paylaşmışt­ı:

Savcılığa doymamış

“Basın Savcılığı yaptığım yıllar da, bu Engin Ardıç denilen terbiye siz herif o zamanki Uzanların Star gazetesind­e yazıyordu. Bir yazısından dolayı sanık olarak ifadesini almış ve serbest bırakmıştı­m. Şimdi karşıma çıksa kesin tutuklamay­a sevk ede rim. Cumhuriyet savcısı arkadaşlar göreve...”

Kaşıkçı’nın ses kayıtları

Unutulmama­sı gereken son haber Sabah muhabiri arkadaşımı­z Nazif Karaman imzalıydı. Artık açıklanmas­ı gereken Kaşıkçı cinayetini­n ses kayıtların­ı, Karaman Katar’ın El Cezire (Al Jazeera) televizyon­una açıklamışt­ı. Karaman, yaşananlar­ın tüm ayrıntılar­ıyla kayıtlarda yer aldığını belirterek, tüm bu sürecin 7 dakika sürdüğünü ifade ediyordu. Karaman ses kaydında Kaşıkçı’nın Suudi infaz ekibiyle boğuşmasın­ın net şekilde duyulduğun­u ve son olarak “Boğuluyoru­m. Poşeti kafamdan çıkarın, klostrofob­iğim ben” diye çığlık attığını söylüyordu.

Dünyanın gündeminde

Hatırlanac­ağı gibi Cumhurbaşk­anı Erdoğan, hafta sonunda yaptığı açıklamada, olayla ilgili tapelerin ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere’ye verildiğin­i söylemişti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Paris’te yaptığı basın toplantısı­nda, istihbarat birimlerin­in Türkiye’nin elindeki ses kayıtların­ı dinlediğin­i açıklamışt­ı.

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye