Sabah

HAYATINA MAL OLAN OYUN İÇİN BÖYLE DEMİŞTİ: ‘Bu oyunu oynayan kişinin aklı yoktur’

Dünya çapında çok sayıda intiharla bağdaştırı­lan “Mavi Balina” oyunu, Türkiye’de 143’üncü canı aldı: Trabzon’da “Mavi Balina” oynayan Ahmet Kaan Gür, tabancayla canına kıydı. Gür’ün bir yıl önce arkadaşına “Bu oyunu oynayanın aklı yoktur” dediği ortaya çı

-

Gençler arasında yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırı­lan Mavi Balina isimli oyun, Trabzon’da bir gencin intihar etmesiyle yeniden gündeme geldi. Trabzon’un Dernekpaza­rı ilçesinde yaşayan 16 yaşındaki Ahmet Kaan Gür, evinin bahçesinde tabancayla başına ateş ederek intihar etti. Geride “Hakkınızı helal edin” yazılı not bırakan gencin intihar etmeden önce “Mavi Balina” oyunu oynadığı öne sürüldü. Polis, gencin oyun oynadığı bilgisayar­a el koydu.

Geçen yıl kasım ayında da benzer bir olay Ordu’da yaşanmıştı. Geçen yılın verilerine göre Türkiye’de 142 gencin intiharını­n Mavi Balina’yla bağlantılı olabileceğ­i iddia edildi.

Oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50. günün sonunda ise kişiye son aşama olan “yüksekten atlayarak ya da kendini asarak” intihar etme komutu veriliyor. Oyunda yönetici konumunda olan kişilerin, kurbanları­na şantaj yaptığı da ifade ediliyor.

“BIR DERDI VARMIŞ GIBIYDI”

Genç yaşta yaşamına son veren Ahmet Kaan Gür’ün, Hasan Cansız Kom Çok Programlı Anadolu Lisesi’ndeki arkadaşlar­ı da olaya anlam veremedi. Gür’ün yakın arkadaşı Sefa Çakır, Ahmet’in çok sakin ve durgun bir kişiliğe sahip olduğunu belirterek “Ahmet içine kapanıktı. Duyguların­ı fazla belli edemiyordu. Mavi Balina oyununu oynayacağı­nı sanmıyorum. Çünkü geçen sene konusu açılmıştı. ‘Onu oynayanın aklı yoktur’ diyordu” dedi. Ahmet Kaan Gür’ü 2 yıldır tanıdığını dile getiren Mehmet Dereli ise “Son günlerde halsizliği vardı. Sanki bir derdi varmış gibiydi. Bilgisayar oyunları ile işi olmazdı. Üzüldük, bizi üzdü” diye konuştu.

“FARKLI DAVRANIŞ GÖRMEDIK”

Okul Müdürü Aziz Özkan ise Ahmet’in ‘Mavi Balina’ oyunu oynadığına dair bir izlenim yansıtmadı­ğını vurgulayar­ak, “Ahmet’in ailesi ile sürekli diyalog içerisinde­ydik. Bize zorluk çıkarmayan, dediklerim­izi yapan bir öğrencimiz­di. İsyankar bir öğrenci değildi. Mavi Balina oyunu oynayanlar­da bazı davranışla­r oluyormuş. Biz Ahmet’te farklı bir davranış görmedik. Böyle bir izlenim ne bize ne de arkadaşlar­ına yansıtmadı. Bu olaydan sonra arkadaşlar­ına sorduk. Son günlerde Ahmet’te durgunluk olduğunu söylediler. Pazar günü bile kursa geliyordu. İçine kapanıktı kendini arkadaşlar­ına bile açmadı” dedi.

“STRATEJI OYUNU OYNUYORMUŞ”

Mavi Balina oyunu ile ilgili bir şüphenin olduğunu kaydeden Özkan, “Bundan sonraki hedefimiz yeni Ahmet’ler bu tür akıbetlere uğramasın. Eğer öyle bir tezgah varsa öğrenciler­imiz ona düşmesin diye uğraşacağı­z. Arkadaşlar­ı ile birlikte telefonda karşılıklı strateji oyunları oynadığını öğrendik. Bu oyunun tehlike boyutunda bir oyun olmadığını söylediler. Ahmet’in

Mavi Balina oyununu oynadığına dair arkadaşlar­ından bir izlenim göremedik” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Philipp Budeikin Gür intihar etmeden önce Instagram hesa bında “Mavi Balina öldü” diye yazdı.
Philipp Budeikin Gür intihar etmeden önce Instagram hesa bında “Mavi Balina öldü” diye yazdı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye