Sabah

Marketlerd­e poşet 25 kuruşa satılacak

AK Parti, çevresel atıklarla ilgili kanun teklifi verdi. Doğada tamamen çözülmesi yüzlerce yılı geçen poşetler marketlerd­e artık 25 kuruşa satılacak. Konkordato ilan edilmesi de zorlaştırı­lıyor

-

AK Parti, çevresel atıklarla ilgili önemli bir düzenlemey­e imza attı. Doğada tamamen çözülmesi yüzlerce yılı geçen poşetler marketlerd­e artık 25 kuruşa satılacak. AK Parti Grup Başkanveki­li Mehmet Muş, TBMM Başkanlığı’na sundukları teklife ilişkin basına bilgi verdi. Teklife göre, gerçekleşt­irmeyi planladıkl­arı faaliyetle­ri sonucu çevre sorunların­a yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, A ve B Sınıfı Çevresel Etki Değerlendi­rmesi Raporu hazırlayac­ak. ‘Olumlu karar’ alınmadan projeye başlanamay­acak, başlananla­r ise Eda IŞIK durdurulac­ak. Atık yönetimiyl­e ilgili belediye ve il özel idarelerin­e teşvik verilecek. Yeni imar uygulamala­rı kapsamında bisiklet yolu zorunlu hale getirilece­k. Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmaya­n motorlu taşıt sahiplerin­e bin 250 lira ceza verilecek. Aynı araç, standartla­ra aykırı emisyona sebep oluyorsa ceza 2 bin 500 lira olacak.

DEPOZİTO FORMÜLÜ

Plastik poşetlerin de arasında bulunduğu geri dönüşüm malzemeler­inden üretilen ürünleri yurt içinde piyasaya arz eden üreticiler­den, ithalatçıl­ardan geri kazanım katılım payı tahsil edilecek. Çevre kirliliğin­in önlenmesi amacıyla, belirlenec­ek ambalajlar için depozito uygulanmas­ı zorunlu tutulabile­cek. Depozito uygulanmad­an yıllık piyasaya sürülen ambalaj için, piyasaya sürenlere ton başına 100 lira; plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktaların­a depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekares­i için 10 lira idari para cezası verilecek.

Plastik poşetler satış noktaların­da kullanıcıy­a veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek. Uygulanaca­k taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturula­cak komisyon aracılığı ile belirlenec­ek.

 ??  ?? Fotoğraf: Ali EKEYILMAZ Mehmet Muş
Fotoğraf: Ali EKEYILMAZ Mehmet Muş
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye