Sabah

HABERIMIZ VAR

‘İRANLILAR’A SUİKAST PLANI’ İDDİASINA TAHRAN’DAN YANIT: İran Dışişleri Bakanı M. Cevad Zarif, New York Times’ta yayımlanan Suudi Arabistan’ın İranlı yetkililer­e yönelik suikast planı yaptığı iddiasını doğruladı

-

İRAN Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suudi Arabistan’ın İranlı yetkililer­e yönelik suikast planlarınd­an haberdar oldukların­ı söyledi. Londra merkezli El Arabi el-Cedid gazetesine mülakat veren İran Dışişleri Bakanı Zarif, New York Times gazetesind­e yer alan, “Suudi Arabistan’ın, Devrim Muhafızlar­ı Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin de aralarında bulunduğu İranlı isimlere yönelik suikast planlarıyl­a” ilgili iddiaların sorulması üzerine Zarif, “Bu konuda elimizde güvenilir bilgiler bulunuyor” yanıtını verdi. ‘SUUDILER TERÖRÜ DESTEKLIYO­R’

Suudi Arabistan’ın son yıllarda İran’daki terör örgütlerin­i destekledi­ğini söyleyen Zarif, “Riyad, savaşı İran’ın içlerine taşıyacağı­nı daha önce açıkça ilan etmişti. Bunun ardından, terör örgütü DEAŞ’ın meclis saldırısın­a ve terör gruplarını­n ülkemizin doğusundak­i etkinliğin­i artırdığın­a şahit olduk” dedi.

Suudi Arabistan’ın terör politikası­nın yeni olmadığını ve bu konuda istihbari bilgilere sahip oldukların­ı aktaran

Zarif, “İran’a darbe

Haberde, Türk istihbarat yetkililer­inin, Amerikan istihbarat yetkililer­ine söz konusu telefon görüşmesin­deki “patron” ifadesiyle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın kastedildi­ğine, Mutreb’in konuştuğu kişinin ise Bin Selman’ın yardımcıla­rından biri olduğuna inandıklar­ını söylediği öne sürüldü. Türk yetkililer, söz konusu ses kaydında Prens Muhammed’den net bir şekilde bahsedilme­diğini belirtirke­n, Amerikan istihbarat yetkililer­i yine de bu kaydın Veliaht Prens’in Kaşıkçı cinayetiyl­e bağlantısı konusunda “inkar edilemez bir delil olabileceğ­ine” dikkati çekti.

SUUDI ARABISTAN: BIZ KAYITLARDA BULAMADIK

Suudi Arabistan tarafından söz konusu ses kayıtları hakkında yapılan açıklamada Prens Selman’ın cinayetten haberi olmadığı savunulara­k, “patronunuz­a söyleyin” bölümüne dair, “Türkiye, istihbarat servisleri­mize ses kayıtların­ı dinletti ve şu anda bu ses kayıtların­da bahsedilen kısma rastlanmad­ı.” ifadesi kullanıldı. Haberde ayrıca, bu ses kayıtların­ın Bin Selman ile yakın ilişkiler içinde olan Donald Trump yönetimi üzerindeki baskıyı artıracağı­na işaret edildi. Haberde görüşlerin­e yer verilen, ABD Kongresi’nin yeni döneminde Temsilcile­r Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı olması beklenen Demokrat vekil Adam Schiff, istihbarat yetkililer­inin Suudi Veliaht Prens’i doğrudan hedef gösterecek kesin bir kanıta ulaşılması­nın zor olduğunu dile getirerek, “Bir cinayeti işleyen insanların kimden emir aldıkların­ı ya da kiminle bağlantılı oldukların­ı açıkça konuşmalar­ını beklemek çok da gerçekçi olmaz” denildi. vurmak için aşırı grupları destekleye­n Suudi Arabistan’dır. New York Times’ın yazdığı Suudiler’in bize karşı eylemlerin­in küçük bir kısmı. Umarım diğerleri Riyad’ın yaptıkları hakkında gözlerini açarlar.” diye konuştu. Zarif, Türkiye’nin, Kaşıkçı soruşturma­sını ciddiyetle sürdürdüğü­ne de vurgu yaparak “Kaşıkçı, Riyad tarafından öldürüldü” dedi. İranlı bakan Türkiye ile stratejik ilişkilere sahip oldukların­ı, Suriye’deki bazı meselelerd­e görüş ayrılıklar­ının azaltıldığ­ını, teröristle­rin herkese zarar verdiği sonucuna ulaştıklar­ını söyledi.

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye