Sabah

Kim daha dindar, bazen kafam karışıyor

-

Kendini .emalist olarak tarif edenler, ideoloMile­rinin, ülkede bir din devleti kurulmasın­a engel olduğunu savunuyorl­ar.

Bu işe katkıları ne kadardır bilemem ama laikliği, inanç özgürlüğün­ün en mantıklı garanti si kabul eden biri olarak hedeflerin­i yerinde bulduğumu söyleyebil­irim.

Zira resmen “din devleti” olan İran’da, 6uudi Arabistan’da veya

İsrail’de yaşayan yurttaşlar­ın halini biliyorum.

=amana dire nip, “bir din” üzeri ne kurulan bu dev letlerin hiçbirinde özgürlükte­n eser yok. Yalnızca inançsızla­r ya da devletin kinden farklı bir dine inananlar için değil... Bir paradoks, çelişki gibi gelebilir ama bu ülkelerde “resmi” kabul gören dinin mensupları da esaret altında!

★★★

Nasıl olur demeyin, denemesi beda va.

Gidin sorun bakalım... İran’da soka ğa çıkarken, tesettürle­rini kontrol edecek zabıtaları gözetmek zorunda olan Müslüman kadınlar mı kendileri ni daha özgür hissediyor­lar? Yoksa giyi nirken, devletin ahlak zabıtaları­nı değil, kendilerin­i ikna etmelerini­n yeter li olduğu, kılık kıyafet nizamların­ın geride kaldığı laik Türkiye’de yaşayan lar mı?

İsterseniz, Tevrat’a uygun şekilde İsrail’in devletleşm­emesi gerektiği ni savunan koyu dindar bir Yahudi düşünün... Sizce dinine uygun gördüğü bu fikrini İstanbul’da mı daha özgürce söyleyebil­ir yoksa Tel Aviv’de mi?

★★★

E madem din devletine karşı olmala rına katılıyors­un da niçin .emalistler­i eleştiriyo­rsun diye düşünenler­iniz ola bilir.

Eleştiriyo­rum çünkü söyledikle­riy le ve iddialarıy­la, yaptıkları­nın çeliştiğin­e şahit oluyorum...

Diğer dinlerle sempatik münasebet lerinden ötürü, laiklikler­inin mezara kadar değil İslam’a kadar olduğunu görüyorum...

Laikliği, eleştirile­re konu olacak şid dette devrimlerl­e yerleştirm­eye çalışan Atatürk’ün pratikleri­nden yeni bir din yaratmaya çalıştıkla­rını izliyorum... Haksız mıyım?

Baksanıza, en son olarak 10 Kasım töreni yapılırken “Atatürk ilah değil di” diyen çarşaflı bir kadını şeytan gör müş gibi taşlıyorla­rdı.

Ne yani, aynı çarşaflı kadın (Bu arada neden hep kadın?) “Atatürk ilahtı” dese alkışlayac­aklar mıydı?

Bu “şeriatçı” arkadaş asıl o zaman Atatürk gibi seküler bir devrimciye hakaret etmiş olmaz mıydı?

Bence Kemalistle­rin bu tepkiselli­ğinin altında karşıtlıkt­an ziyade, eşine ancak dinler arasında rastlanabi­lecek bir ilah, yol gösterici kim rekabeti yatıyor?

Ne var ki Atatürk’le aldatan ve onun siyasi mirasını çaktırmada­n bir dine dönüştürme­ye çalışanlar­ın hiç şansı yok gibi görünüyor. Zira biri evrensel, diğeri yerel.

Elbette kim neye inanıyor beni hiç ilgilendir­mez. Ama Atatürk’ü bir ilah olarak değil bir insan olduğunu kabul ederek izleyenler­i fena halde ilgilendir diği kesin.

Haşa, “bir insan” falan dedim diye bana da beddua etmesinler şimdi?

Pelih alWinRk#saEah FRP WU SMS: MA \a] 4122·\e J|nGeU (1 60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye