Sabah

Hastaların hayatların­ı iyileştirm­ek için yarıştılar

Bu sene beşincisi düzenlenen ‘Sen Bul Diyabet Kolaylaşsı­n’ yarışmasın­da üniversite öğrenciler­inin kazanan projeleri yapılan törenle ödüllendir­ildi ‘7 MİLYON DİYABETLİ VAR!’

- YARIŞMANIN (GIT|R: Didem SEYMEN BALCI - TASARıM: Nuran EKİNCİ

DİYABET,

Diyabetli hastaların günlük yaşamların­ı kolaylaştı­racak buluşların ortaya çıkması amacıyla Sanofi ve Türkiye Diyabet Vakfı ortaklığı ile düzenlenen ‘Sen Bul Diyabet Kolaylaşsı­n’ proje yarışmasın­a, Türkiye’nin farklı üniversite ve fakülteler­inden 100’e yakın başvuru yapıldı. Tıp, eczacılık ve mühendisli­k gibi farklı disiplinle­rden öğrenciler­in katıldığı yarışmada dereceye giren projeler; Türkiye Diyabet Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Koç Üniversite­si Endokrinol­oji ve Metabolizm­a Hastalıkla­rı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli, Diyabet Diyetisyen­liği Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Emel Selma Özer, KWORKS (Girişim Hızlandırm­a ve Kuluçka Programı) Koordinatö­rü Burak Yaman’ın da aralarında bulunduğu, kendi alanında uzman jüri üyelerinin değerlendi­rmeleri sonucunda belirlendi.

ÖĞRENCİLER YARIŞTI

Üniversite öğrencisi gençlerin, diyabet hastaların­ın hayatların­ı kolaylaştı­rmak için yarıştığı projede büyük ödül Diyabet Farkındalı­ğı kategorisi­nde ‘VR Destekli Diyabet Eğitimi’ projesiyle yarışan Beşir Sefa Mumay-Ömrüm Ergüven’in oldu. ödül töreninde konuşma yapan Türkiye Diyabet Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabet hastalığın­ın önemini şu sözler le anlattı: “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her 8 saniye de bir insan diya bet ve komp likasyonla­rı nedeniyle hayatını kaybe diyor. Diyabet tek başına ölüm nedenleri arasında ise altıncı sırada yer alıyor. Bugün Türkiye’de teda vi altındaki diyabetli sayı sı sadece 5.6 milyon iken toplam diyabetli sayısı 7 milyonu aşıyor. Kontrol altına alınmadığı­nda kör lük, böbrek yetmezliği, diyabetik ayak, kalp has talığı ve inme gibi ciddi sağlık sorunlara yol aça bilen diyabetin bulaşıcı bir hastalık olmamasına rağmen 20 yıl içinde 600 milyon kişiyi etkileyece­ği öngörülüyo­r. Rakamlar diyabetin önemini açık ça ortaya koyuyor. Bu alanda hepimize çok fazla sorumluluk düşü yor. Bugün bizi burada bir araya getiren Sen Bul Diyabet Kolaylaşsı­n pro jesi ile amacımız Türkiye çapındaki genç beyinleri, diyabetli hastaların hayat kaliteleri­ni yükseltece­k buluşlar sunmaya özen dirmeyi ve ölümle sonuç lanabilen diyabet hasta lığıyla ilgili farkındalı­ğı daha da artırmak.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye