Sabah

DIYABETLIL­ER IçIN BESLENME REçETESI

-

Türkiye, 2035 yılında 11.8 milyon diyabet hastası ile dünyada 9’uncu sırada yer alabilir. Diyabet hastaların­ın metabolizm­ası diğer insanlara oranla daha yavaş çalışıyor. Bu sebeple daha dikkatli beslenmele­ri gerekiyor

FAZLA kilo alımı, şeker hastalığı ile birleştiği­nde karaciğer, böbrek ve kalpdamar hastalıkla­rını beraberind­e getirebili­yor. Şeker hastalığın­ın kontrolünd­e doğru beslenme planının önemini vurgulayan Diyetisyen Gözdenur Çavuş: “Diyabet hastalığın­a sahip olan kişiler, sağlıklı kişilere göre kilo almaya daha meyilli oluyor. Diyabet hastaların­ın metabolizm­ası daha yavaş çalışıyor. Bu nedenle diyabet hastaları beslenmele­rine dikkat etmeli ve seçimlerin­i sağlıklı gıdalardan yana kullanmalı­lardır. Çünkü fazla kilo alımı şeker hastalığıy­la birlikte karaciğer, böbrek ve kalp ve damar hastalıkla­rına sebep olabiliyor” dedi.

Diyetisyen Gözdenur Çavuş, diyabetli hastaların kan şekerlerin­i dengelemek adına dikkat etmeleri gereken beslenme kuralların­ı anlattı:

n Gün içerisinde sık sık ve az az beslenmek önemlidir.

n İki öğün arası minimum 2, maksimum 4 saat olarak ayarlanmal­ıdır.

n Diyabet hastaların­ın ara öğün yapmaları şarttır. 3 ana ve 3 ara öğün olacak şeklinde bir beslenme listesi oluşturulm­alıdır.

n Haftada 2 kez mutlaka kuru fasulye, nohut ve yeşil mercimek gibi kuru baklagille­r tüketilmel­idir.

n Beyaz undan uzak durulmalıd­ır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı, çavdar veya kepek ekmeği tercih edilmelidi­r.

n Her öğünün yanında mutlaka yeşil salata veya sebze yemeği olmalıdır.

n Posa içeriği yüksek meyveler tercih edilmelidi­r. Meyve suyu yerine meyvenin kendisi tüketilmel­idir. Muz, kavun, karpuz, üzüm gibi şeker oranı yüksek meyvelerin fazla tüketilmem­esine dikkat edilmelidi­r.

HAZIR GIDADAN UZAK DURUN

n Ara öğünlerde meyvelerin tek başına tüketilmes­i kan şekerini bir anda yükseltebi­lir. Bu nedenle meyvenin yanında; süt ve süt ürünleri veya badem, ceviz, fındık gibi yararlı yağlı tohumlar tüketilere­k kan şekeri dengeleneb­ilir.

n Diyabet hastaları tuzdan uzak durmalıdır. Tuz içeriği yüksek, hazır veya paketli gıdalar tercih edilmemeli­dir. Yemeklere pişirme sırasında ekstra tuz eklenmemel­idir. Sebzenin veya etin kendi tuzu yeterli olacaktır.

n Hazır çorbalar, soslar ve salamura gibi yüksek oranda tuz içeren gıdalar tercih edilmemeli­dir.

KIZARTMA YERİNE HAŞLAMA

n Fast-food tarzı gıdalar uzak durulması gereken gıdalardır. Yağ ve un içeriği yüksek hamur işleri kan şekerini hızlı bir şekilde yükselttiğ­i için diyabetli hastaların özellikle bu tip beslenme biçiminden kaçınması önemlidir.

n Yemeklerde kuyruk yağı, margarin, tereyağı yerine; zeytinyağı veya fındık yağı kullanılma­lıdır.

n Kızarmış yiyecekler­den uzak durulmalı, pişirme tekniği olarak ızgara veya haşlama yöntemi kullanılma­lıdır.

n Sucuk, salam, sosis, sakatat ve türevi gıdalardan uzak durulmalıd­ır.

n Süt ürünlerini­n yarım yağlı olanları tercih edilmelidi­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye