Sabah

Durdurun dünyayı mevzuat hazretleri inecek

-

Devlet aygıtının işleyişin de ya da hukukta “pra tik” görünmediğ­i için bize mantıksız gelen uygula malar vardır.

Çünkü “düzenin” işleme si için, ne yapıldığın­dan çok nasıl yapıldığı na bakılır.

Örneğin, bir belediye başkanı nın yaptığı alt geçit bütün vatandaş ların takdirini toplayabil­ir. Ama başkan, geçide izin veriyor olsa bile çevre raporunu beklemeden inşaata başladığı için yargı lanabilir.

Bizler de söyle niriz, “Aman canım Hatice’ye değil neticeye bak” diye...

Elbette yaşamın doğal akı şına aykırı görünen usule dair bu hassasiyet­in amacı “iyidir.”

Mesela, delilden suçluya ulaşması gereken polisin, tem bellik edip, suçludan işken ce yöntemiyle delile ulaşma sını engeller.

★★★

Bürokrasi de bu yüzden vardır. Usule bakmak.

Ancak ilerledikç­e hızla nan zamana uymak yerine ona direnen, yenilenmey­en bürok rasilerin bizzat kendisi usul haline dönüşür. Usule usu len bakar. Bu şekliyle bürok rasi artık düzenleyic­i değil engeldir. En iyi niyetli ifadeyle lüzumsuzdu­r.

Örneği güncelden vere lim. Türkiye’ye gönderdikl­e ri 1.1 milyar euronun hangi Suriyelile­re dağıtıldığ­ına dair verilere ulaşamayan Avrupa Birliği Sayıştayı çok şüp heliymiş! Acaba gönderdikl­e ri yardımlar Suriyelile­re değil de başka bir yere mi harcanı yormuş?

Evet, bunu Suriyelile­re bugüne değin 30 milyar dolar dan fazla harcama yapan bir devlete söylüyorla­r. Bunun, 30 liralık et almaya giden çocu ğun eline 1 lira sıkıştırma­ktan... Sonra da çocuğun getirdiği eti afiyetle mideye indirip “1 lira yı başka bir yere mi harca dın” demekten ne farkı var?

Bu yine iyisi... Bir de

dönüştü ğü ülkeler vardır. Mesela gazete ci Cemal Kaşıkçı davasında kendi lerini yargılamak için Türkiye’den gerekli delillerin gelmesini bekle diklerini açıklayan Suudi Krallığı!

★★★

Bizim bürokrasim­iz de son dönemlerde­ki birtakım küçül me reformları­na rağmen hâlâ takoz vazifesini görüyor.

Sandıkta seçtiğimiz siyasi temsilcile­rimiz, her adım atma ya kalktıklar­ında önleri hâlâ resmi bürokrasi ve kendilerin­e STK diyen gönüllü bürokra si tarafından kesiliyor... Öyle ki, bürokrasi, Andımız konusunda olduğu gibi, dünyayı durdur maya, anı geriye döndürme ye, bugünü bile bile dünü yeni den yaşatmaya kalkabiliy­or!

İşin daha da kötüsü bürok rasi bunu yapabilece­ğine inanıyor!

ABD ve Rusya da dahil tüm dünya hızlanmak için, şim diye kadar onlarsız yürü mez sandıkları bürokratik kol tuk değnekleri­ni sorgularke­n, Türkiye de adımlarını açmalı.

Üstelik avantajlı bir konumdayız. Seçmenler ola rak irade ortaya koyup yeni bir hükümet modeliyle çağa ayak uydurmak istediğimi­zi gösterdik.

Şimdi de yıllardır canımızı usul usul sıkan bürokrasiy­i hayatımızd­a daha az hissetmek istiyoruz.

Hevesliyiz yani.

melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19

 ??  ?? Melih ALTINOK bürokrasin­in komediye
Melih ALTINOK bürokrasin­in komediye

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye