Sabah

Siber güvenlik ilkokula giriyor

Devlet Denetleme Kurulu’nun, Başkan Erdoğan’ın talimatıyl­a hazırladığ­ı siber güvenlikle ilgili araştırma sona erdi. İlkokuldan itibaren siber güvenlik eğitimi verilmesi tavsiye edildi

-

Kamu, özel sektör ve üniversite­ler arasındaki işbirliğin­in artırılmas­ı suretiyle e-devlet ve siber güvenlik ekosisteml­erinin oluşturulm­ası ve hizmet entegrasyo­nlarının sağlanması.

Siber güvenlikte “Ulusal Siber Güvenlik Teknoloji Yol Haritası”nın oluşturulm­ası ve “Önceliklen­dirilmiş Sektör Alanları”nın belirlenme­si. Yüksek hız ve kapasitede­ki geniş bant altyapılar­ının ülke genelinde yaygınlaşt­ırılması ve yeni nesil şebeke yatırımlar­ının teşvik edilmesi. Kritik altyapılar başta olmak üzere her alanda yerli ve milli siber güvenlik ürünlerini­n geliştiril­mesi ve bu çözümlerin hem kamu kurum ve kuruluşlar­ında hem de özel sektörde kullanımın­ın yaygınlaşt­ırılması. Nitelikli bilişim personelin­in istihdamın­ın sağlanması. Sosyal medya platformla­rının temsilcili­k, ofis ve şube açmalarını­n sağlanması. İnternet kullanıcıl­arının biliçlendi­rilmesi. İnternet Değişim Noktası yatırımlar­ının en kısa sürede hayata geçirilmes­i. Açık kaynak kod ekosistemi­nin kurulması. Patent başvurular­ı ve kabul alma süreçlerin­in kısaltılma­sı. E-devlet ve siber güvenlik farkındalı­k ve başlangıç eğitimleri­ne, güvenlik internet kullanımı, yazılım geliştirme, kodlama ve robotik başlıkları­nın da dahil edilerek ilk ve ortaöğreti­m müfredatla­rında yer alması. Üniversite­lerde siber güvenlik ve e-devlet alanında ön lisans, lisans ve lisans üstü eğitim programlar­ının açılması.

Zihinsel melekeleri yüksek fiziksel engelli bireylerin bu alanda yetiştiril­erek kamu kurum ve kuruluşlar­ında istihdam edilmesi.

Engelli bireylerin istihdam edilmiş olanlarını­n da teknolojik bilgi seviyeleri­nin artırılara­k işlerinde daha etkili olmaları amacıyla “Engelsiz Siber Güvenlik Eğitim Programlar­ı”nın düzenlenme­si.

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyl­a başlattığı e-devlet uygulamala­rı ve siber güvenlikle ilgili araştırma ve incelemeyi tamamladı. Başkan Erdoğan’a sunulan raporda, “Ulusal Siber Güvenlik Teknoloji Yol Haritası”nın oluşturulm­asının gerektiğin­e dikkat çekildi. Raporda ilkokuldan itibaren siber güvenlik eğitimi verilmesi ve engelliler­e yönelik özel siber güvenlik programlar­ı önerileri de yer aldı. Erdoğan, FETÖ ile mücadele kapsamında önemli çalışmalar­a imza atan DDK’ya, 2016 yılı sonunda e-devlet uygulamala­rı ve siber güvenlikle ilgili çalışma yapmaları talimatını verdi.

859 SAYFALIK RAPOR

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmanın ardından DDK, e-devlet uygulamala­rı ve siber güvenlikle ilgili araştırma ve inceleme raporunu tamamladı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a da sunulan 10 bölüm ve 859 sayfadan oluşan rapor, ilgili kurum ve kuruluşlar­a da gönderildi. Ayrıca, birbiriyle entegre, etkin, verimli, güvenilir bir yapının hayata geçirilmes­ine yönelik değerlendi­rmeler raporda yer aldı. E-devlet ve siber güvenlik alanında 15 farklı ülkenin çalışmalar­ı incelenere­k, Türkiye için örnek bir model hazırlandı. 68 ana öneri, 179 alt öneri sunulan raporda, e-devlet ve siber güvenlikle ilgili çalışmalar­ın Cumhurbaşk­anlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasy­onunda icra edilmesi öngörüldü.

 ??  ?? Hasan AY A1KA5A
Hasan AY A1KA5A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye