Sabah

Türkiye’nin kadın gücü

-

Soru şudur: 2023 hedefleri kadın gücü olmadan gerçekleşe­bilir mi? Cevap ise her geçen gün daha da netleşiyor: “Asla gerçekleşe­mez.” Zira 2 silindirli performans aracının, silindiri devre dışı kalmış”, ülkemiz potansiyel­lerine erişememiş­tir.

Geçen hafta 0ardin’deki “Bir Dünya Kadın” zirvesinde yine aynı konuyu tartışmış, geçen ay 8NES&2’nun araştırmal­arında kız çocukları eğitimi üzerinden benzer neticeye varmış ve önceki gün Manisa “Türkiye’nin Kadın Gücü” buluşmasın­da yine bu düşünce şekillenmi­şti: Kadını dışarıda bırakan hiçbir kalkınma modeli, sürdürü lebilir olamaz.

Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’ndaki toplantıda TOBB Manisa Kadın Girişimcil­er Kurulu Başkanı Nilgün Aksoy’u dinliyoruz; “yerel kalkınmanı­n lokomotifi olarak bizler, ekonominin üretken yüzü nün de temsilcisi­yiz” diyor.

Düşyeri’nin Düşişleri Bakanı ve 3epe çizgi filminin tasarımcıs­ı Ayşe Şule Bilgiç’i dinlerken, kadın girişimcil­erin önlerine çıkan veya çıkarılan engellere rağmen hedefe varmaların­daki mucizeyi fark ediyoruz; “asla vazgeçme, inandığın yolda ilerle, kolay olmayabili­r ama mümkün.”

Kız kardeşim projesiyle kadın girişimine destek veren Coca-Cola’nın Sürdürüleb­ilirlik Müdürü Tülin Kara Özger, dokundukla­rı hayatlarla oluşan değerleri hatırlattı bize: “Daha fazla kadın, daha çok üretim.” Reka’nın sahibi İrem Günercan’ın kendi girişim macerası da aynı neticeye ulaştırdı bizi: “Dene, başarıyors­un.”

TOBB Genç Girişimcil­er Kurulu’ndan Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ise hem kadın hem de girişimci olan bu toplumsal enerjinin, yol boyu başına gelebilece­k olumsuz lukları aşmada nasıl ilerleyebi­le ceğimizi örneklerle sundu bize.

Nefise Şükran Füzün, Akhisar’daki zeytin üzerinden tarımsal kalkınma hamleleriy­le yerel bazda da olsa Türkiye’nin kadın gücünün başarı örneklerin­i çoğaltmak gereğine vurgu yapıyor ve girişimcil­iğin daha fazla desteğe ihtiyaç duydu ğunu hatırlatıy­or.

Baştaki soruyu yineleyip cevabı Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle aktarıyoru­m: “2023 hedefleri kadınımızı­n gücü olmadan gerçekleşe­mez.”

seref.oJu]#sabaK.com.tr

 ??  ??
 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye