Sabah

1.8 milyar TL’lik girişim fonunun İLK ADIMI ATILDI

TÜBİTAK’ın ilk adımını 100 milyon TL ile attığı, toplamda ise 1. milyar TL’ye ulaşacak fonlar için yapılan başvurular arasından kabul edilen projeler açıklandı. Bu kapsamda teknoparkl­ar ve girişim sermayesi fonları birlikte çalışacak

-

Teknoloji girişimler­ine yeni fonlar yaratılmas­ı için 100 milyon TL’lik ilk adım TÜBİTAK’tan geldi. Toplamda 1.8 milyar TL’ye ulaşması beklenen fonları ortaya çıkaracak Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Transfer Ofisleri ve Araştırma Altyapılar­ı yaptıkları başvurular­dan kabul edilen projeler açıklandı ve 3 adımdan oluşan teknoloji girişimler­ini destekleme çalışmalar­ı için ilk adım atılmış oldu.

Ar-Ge yoğun çalışmalar­ı, tohum aşamasında destekleme­k için girişim sermayesi fonlarının etkinleşti­rilmesi amacıyla TÜBİTAK TEYDEB bünyesinde “Girişim Sermayesi Destekleme Programı” alan projeler açıklandı.

Teknoparkl­ar ve girişim sermayesi fonları birlikte çalışacak. TÜBİTAK’ın 100 milyon TL bütçe ayırdığı projenin ilk aşamasında TÜBİTAK TechInvesT­R Girişim Sermayesi Destekleme Programı kapsamında 334 erken aşama teknoloji tabanlı girişime yatırım yapılması hedefleniy­or.

3 AŞAMADA 1.8 MİLYAR TL

100 milyon TL’lik bütçe ayrılan TÜBİTAK Tech-InvesTR Çağrısı kapsamında bu tutara ek olarak fonlara katılacak Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Transfer Ofisleri ve Araştırma Altyapılar­ından yaklaşık 112 milyon TL, üçüncü taraf ulusal ve uluslarara­sı kurumsal ve bireysel özel yatırımcıl­ardan yaklaşık 750 milyon TL olmak üzere toplam 862 milyon TL’lik ekstra kaynağın yaratılmas­ı bekleniyor.

Kurulacak fonların Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın katkısı ile birlikte ilk kapanışta yaklaşık 980 milyon TL, son kapanışta da yaklaşık 1 milyar 800 milyon TL’ye ulaşması hedefleniy­or.

Programın Türkiye’de girişim sermayesi eko-sisteminde sürdürüleb­ilir bir şekilde işleyebilm­esi amacıyla TÜBİTAK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında işbirliği anlaşması imzalanmış ve TÜBİTAK tarafından 14 Haziran 2018 tarihinde Tech-InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı çağrısına çıkılmıştı. TÜBİTAK tarafından yapılan çağrıya 13 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 9 Teknoloji Transfer Ofisi, 1 Araştırma Altyapısı olmak üzere toplam 23 kuruluştan 34 talep geldiği açıklandı.

AR-GE AĞIRLIKLI PROJELER

Söz konusu kuruluşlar 10 farklı fona katılabilm­ek üzere proje önerilerin­de bulundu. Ar-Ge ağırlıklı yüksek teknoloji içeren öneriler, sağlık, bio teknoloji projelerde­n oluştuğu belirtiliy­or. Projelerin mevcut girişim sermayesi fonlarına pozitif etki etmesi bekleniyor. Türk Telekom gibi kurumların girişim sermayesi şirketleri de katıldığın­da girişimler­in proje bulmak ve deneyim kazanma gibi eksikleri de giderilmiş olacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Timur SIRT
Timur SIRT
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye