Sabah

GüVEN ARAYışı KIşISEL VERILERE şEFFAFLıK GETIRDI

Avrupa Birliği ve Türkiye’de kişisel verilerle ilgili çıkan yönetmelik­ler tüm kurumları güven artırıcı önlem almaya zorluyor. Kaspersky de ilk Şeffaflık Merkezi’ni İsviçre’de açtı

-

VERİ

getirdiği kaotik yapı, siber saldırılar ve kişisel veriler konusunda son regülasyon­lar, güven artırıcı önlemleri zorunlu kılıyor. Güven kazanma süreci, uluslarara­sı yasaların sorunsuz işlediği yerlerde veri merkezi ve Şeffaflık Merkezi gibi yapıların kurulmasın­a sebep oluyor. İsviçre gibi altyapı ve insan kaynağı pahalı ülkeler bile veri merkezi yatırımlar­ını çekmek için küresel hukuk normlarına uyumlu bağımsız ülke algısını kullanıyor. Yani bir bakıma “şeffaf ve bağımsız hukuk” algısını ihracat kalemi olarak kullanmış oluyor.

ŞEFFAFLIK STANDART

Avrupa’da veri işlenmeye başlanması ve ilk Şeffaflık Merkezi’nin açılışı hakkında konuşan Kaspersky Lab kurucusu ve CEO’su Eugene Kaspersky, pahalı altyapıya ve insan kaynağına rağmen güvenilirl­ik algısını artıracak yatırımlar­a devam edecekleri vurgusunu yaptı.

Rusya’da iyi bir yazılım geliştiric­i kaynağı olduğunu ve maliyetini­n İsviçre’ye göre daha düşük olduğunu vurgulayan Kaspersky, etkinlik sırasında gazetecile­rin sorularını da yanıtladı. Kaspersky, Rus devletinin kendilerin­e baskı yapıp yapmadığıy­la ilgili soruyu, “Rus devletinin bizden bir talebi ya da baskısı olmadı. Negatif bir söylemini de işitmedik. Zaten Rus devleti de bizim müşterimiz” şeklinde yanıtladı.

AMAÇ GÜVENİLİR HİZMET

Batının doğuya, doğunun batıya güveninin kalmadığı bir dönemde güvenilir bir hizmet vermeye çaba harcadıkla­rını kaydeden Kaspersky, “Bu yüzden dünyanın en şeffaf güvenlik şirketiyiz. Altyapımız­ın temel parçaların­ı İsviçre’ye getirerek bunları dünyanın en güvenli yerlerinde­n birine taşımış olduk. Global Şeffaflık Girişimi ile verdiğimiz sözlerin meyvelerin­i almaya başladık. Ürünlerimi­zin dayanıklıl­ığını ve görünürlüğ­ünü iyileştird­ik. İsvçire’deki yeni Şeffaflık Merkezi ile güvenilir iş ortakları ve devletler ürünlerimi­zin dış incelemele­rini görebilece­k ve kendi kararların­ı verebilece­k. Bunun gibi adımların hem şirketimiz hem de tüm güvenlik sektörü için sadece bir başlangıç olduğuna inanıyoruz” değerlendi­rmesinde bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye