Sabah

TÜRKIYE BASTIRDI SUUDILER ITIRAF ETTI

Suudi Arabistan Başsavcılı­ğı, Kaşıkçı cinayetiyl­e ilgili 5’i idam cezası istemiyle 11 kişiye dava açtı. Savcılık Kaşıkçı’nın cesedinin parçalanar­ak binadan çıkartıldı­ğını da kabul etti

-

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolo­sluğu’nda katledilme­sine ilişkin olarak Suudi Arabistan’dan bir itiraf daha geldi. Türkiye’nin kararlı duruşu sonucu cinayeti örtbas edemeyen Suudi Arabistan yaptığı açıklamayl­a cinayeti dünyaya duyurdu. Suudi Arabistan Başsavcılı­ğı Sözcüsü ve Başsavcı Yardımcısı Şulan El Şalan yaptığı açıklamada cinayetle ilgili tutuklanan 21 kişiden 11’i hakkındaki soruşturma tamamlandı­ğını açıkladı.

El Şalan, Türkiye’ye gönderilen heyetin görevinin Kaşıkçı ile müzakere ederek, geri dönmesini sağlamak olduğunu söyledi. Şalan, Kaşıkçı’nın çıkan arbedenin ardından zehirli iğne ile öldürüldüğ­ü ve cesedinin de parçalara ayrılarak, Başkonsolo­sluk binasından çıkartıldı­ğını belirtti. Bu ifade, Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğ­üne dair Suudi Arabistan’dan gelen ilk resmi teyit oldu. Şalan, cesedin teslim edildiği yerel işbirlikçi­nin yaklaşık görüntüsün­e ulaşıldığı­nı anlatarak, cinayetin ardından görevden alınan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın danışmanı eski Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud el Kahtani ve Genel İstihbarat Başkanlığı Başkan Yardımcısı General Ahmet el Asiri’nin olaydaki rolüyle ile ilgili de bilgiler verildi.

Açıklamaya göre, Asiri, Türkiye’ye gönderilen heyete Kaşıkçı’yı ülkeye geri getirmeler­i talimatı verdi. Kaçıkçı’nın öldürülme kararını ise İstanbul’a gelen müzakere heyetinin başındaki kişi verdi. Şalan, Kahtani hakkındaki soruşturma­nın sürdüğünü ve seyahat yasağı getirildiğ­ini söyledi. Şalman açıklaması­nda Prens Selman’ın olaydan haberi ya da sorumluluğ­u olmadığı vurgulandı.

BhYh. +A7A 9E S8d

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ise “Kaşıkçı’nın öldürülmes­inin büyük bir suç ve hata olduğunu kabul ediyoruz. Suçlu olanları yargı yoluyla sorumlu tutmaya kararlıyız” dedi. Cubeyr, henüz cevaplanma­mış bazı soruların olduğunu dile getirerek “Kaşıkçı davasının uluslarara­sı boyuta taşınması kabul edilemez ve bu meselesini­n siyasileşt­irilmesi, İslam dünyasının bölünmesin­e neden olur” diye konuştu.

Öte yandan Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salah Kaşıkçı, bugünden itibaren babasının taziyesini Medine’deki evinde kabul edecekleri­ni açıkladı.

 ??  ?? Şulan El Şalan Ahmet El Asiri Suud El Kahtani Adil elCubeyr Cemal Kaşıkçı
Şulan El Şalan Ahmet El Asiri Suud El Kahtani Adil elCubeyr Cemal Kaşıkçı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye