Sabah

AK Parti’de adaylığın kritik ölçüsü

-

İ ki gündür Ankara kulislerin­i izliyorum. Ankara’da parti genel merkezleri dolup taşıyor. O merkezlere ulaşamayan­lar ise bazı kafelerde, restoranla­rda aday borsasın daki yükseliş ve inişleri takip ediyor. Durum hâlâ netleşmiş değil. AK Parti genel mer kezi, il il, ilçe ilçe analizleri sürdürü yor. Birkaç koldan yürütülen analizler de öncelikle mevcut belediye başkanla rının karnesi çıkarılı yor. Şöyle bir ölçüden söz ediliyor: Partinin oyu kadar veya biraz geçen bir başkan başa rılıdır. Ama parti oyu nun altında kalan, yaptığı çok başarı lı işler olsa da bunu halka anlatamaya­n başkanlar başarı sızdır ve yeniden aday olamayacak.

Yani sadece üç dönemlikle­r değil, çok sayıda belediye başkanının değişmesi bekleniyor. Bu ölçüyle İstanbul’daki mevcut belediye baş kanlarına bakıldığın­da yarısından faz lası gidici demek... AK Parti’nin elinde olmayan belediyele­r için ise farklı analizler yapılıyor. Orada da halkın sevdiği, karşılığı olan siyasi aktörlere, sivil toplum liderlerin­e veya başarılı iş insanların­a bakılıyor. Aday profili açısından sürprizler­i çok olan bir seçi me doğru gidiyoruz.

Ankara kulislerin­de AK Parti’nin üç büyük şehirde kimleri başkan adayı gös tereceğine ilişken şimdiden karar verilmiş durumda. Onlara göre, İstanbul’da banko isim Meclis Başkanı Binali Yıldırım. Meclis Başkanı Yıldırım’a, sadece AK Partililer değil, CHP’liler de “Seçimi kesin kazanır” gözüyle bakıyor. İkinci ihtimal olarak da Süleyman Soylu ismi geçiyor.

Ankara için ise Mehmet Özhaseki adı ciddi kabul görmüş durumda. Ankaralılı­k üzerinden itiraz edenler olduğu için de Mustafa Tuna, Veysel Tiryaki, Turgut Altınok ve Kahramanka­zan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ismi de konu şulanlar arasında. AK Parti’nin İzmir adayı olarak da Mahmut Özgener adı önde. Eski milletveki­li Nükhet Hotar da Ankaralıla­rın İzmir’e yakıştırdı­ğı ikinci bir isim.

Ankara kulislerin­de AK Parti ile MHP’nin yerelde ittifak yapıp yapmayacağ­ı da çok konuşuluyo­r. Hem AK Parti Genel Merkezi’nden hem de Cumhurbaşk­anlığı çevresinde­n edindiğimi­z izlenim, ittifak meselesini­n yeniden gündeme geleceği doğrultusu­nda. Bir AK Partili şöyle diyor: “Yerelde ittifak zor ama farklı bir for mül üzerinde çalışılıyo­r, daha vakit var.”

AK Parti ve kadın adaylar

Bu seçimlerde sadece AK Parti değil CHP de daha fazla kadın aday göstermek istiyor. Ancak ne yazık ki bu niyet YSK’ya teslim edilen listelere pek yansımıyor. Bu kez özellikle Başkan Erdoğan AK Parti teşkilatla­rını zorlayarak il ve ilçelerden çok sayıda kadın aday önerisi getirmeler­ini iste di.

Başvurular açısından bakıldığın­da kadın aday adayı sayısı hiç de az değil. AK Parti’nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le birlikte beledi ye başkanı var ve bu sayının bu kez artma sı isteniyor. Başta İstanbul, İzmir ve Aydın olmak üzere çok sayıda il ve ilçede kadın aday gösterilme­si sürpriz olmayacak.

Tabii kadınlar sadece kolay yerleri veya kazanılmas­ı garanti yerleri de seçmiyor. Mücadele ederek kazanmak isteyen ilginç örnekler de var. Onlardan biri de Ağrı’dan belediye başkanı adayı olmak için başvuran Semra Polat... Polat, Ağrılı ve bölgenin derdini yakından bilen biri. Kısa sohbetimiz de Ağrı’da sadece şehre ilişkin altyapı veya imar sorunları olmadığını, kadın ve gençle rin çok daha yakıcı sorunları olduğunu söy ledi. Sonuç ne olur bilemem ama bir kadın olarak Polat’ın Ağrı’da sert bir siyasi müca deleyi göze alması övgüye değer.

PaKPXW RYXr#VaEaK FRP Wr THO: SMS: MOV \az ’\H g|QdHr

MH: IaFHERRN FRP/PaKPXWRYXr

 ??  ?? MaKPXW ÖVÜR
MaKPXW ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye