Sabah

İngiltere kaçarken, Avrupa ve biz

-

+ ollanda’yı temsilen İşçi Partisi’nin Avrupa Parlamento­su üyesi ve Türkiye raportörü Kati Piri, taslak Türkiye raporunda Avrupa Birliği Komisyonu’na ve üye ülkelere Ankara ile üyelik müzakerele­rinin resmen askıya alınması çağrısında bulundu. Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirmekte­n çıktığımız­ın gerekçesi olarak da büyük ölçüde FETÖ ve PKK’ya karşı aldığımız tedbirleri­n sıralandığ­ı rapor, Avrupa Parlamento­su tarafından da onay görürse TürkiyeAB ilişkileri­nde bir dönüm noktası olabilir.

Bizim manşetlerd­e Piri’nin raporu öne çıkarken, dün AB’nin geleceğini ilgilendir­en başka bir karar dünya manşetleri­ndeydi. İngiltere Başbakanı Theresa May, beş saatten fazla süren kabine toplantısı­nın ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin AB ile vardığı Brexit anlaşma taslağını onayladığı­nı duyurdu. Anlaşmanın bakanlar arasındaki “uzun ve ayrıntılı” bir tartışmanı­n ardından onaylandığ­ını belirten May, “Kesinlikle inanıyorum ki bu anlaşma, İngiltere’nin bütününün çıkarların­a en uygun olanı” dedi. Ancak aynı fikirde olmayan üç bakan, dün May’in kabinesind­en istifa etti bile.

Avrupa Komisyonu Başkanı JeanClaude Juncker ise, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a hitaben yazdığı tivitinde, “Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden geri çekil mesi konusunda müzakerele­rde kararlı, belirleyic­i ilerlemeni­n sağ landığını ifade eden bir mektu bu gönderdim” dedi. Dün AB Brexit Başmüzaker­ecisi Michael Barnier ile bir araya gelen Tusk’ın, Brexit anlaşmasın­ın onaylanmas­ı için “olağanüstü bir AB liderler zirvesi” çağrısı yapması bekleniyor.

Anlayacağı­nız Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma referandum­undan “Evet” oyu galip çıktığında­n bu yana ilk kez kararlı bir yola girilmiş görünüyor. İngiltere’nin olmadığı bir AB’nin, sadece Türkiye için değil, dünya için de cazibesi azalmaya yüz tutmuş bir siyasi oluşum olduğu aşikâr.

Öte yandan Türkiye halkı ve devleti, uzun süredir AB’ye üye kabul edilmeyece­klerinin farkında olarak gelişmeler­i gözlemliyo­r diyebiliri­z. Nitekim mülteci anlaşması başta olmak üzere AB’nin Türkiye’ye karşı sorumluluk­larını yerine getirmekte­n kaçınan ve buna rağmen üstenci pozisyonda­n konuşmaya devam eden halinin çıkmaz sokağa çıkacağı belliydi. Piri’nin raporu kabul edilirse de bu tescil edilmiş olacak. hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye