Sabah

Dünyası karardı yardım BEKLIYOR

Bursa’da yaşayan Balcı çifti, halk arasında tavuk karası olarak da bilinen “retinitis pigmentosa” hastası olan çocukları Muhammet’i tedavi ettirmek için yardım istiyor

-

merkez Osmangazi ilçesinde yaşayan Aydın ve Leyla Balcı çiftinin 3 çocuğu bulunuyor. Büyük çocukları Muhammet’in (18) tavuk karası ya da gece körlüğü olarak da bilinen “retinitis pigmentosa” hastalığı bulunuyor. 12 senedir birçok doktora göstererek Muhammet’in hastalığın­a tedavi arayan aile, bir yandan da en küçük çocukların­ın astım hastalığıy­la mücadele ediyor.

TEDAVİSİ BULUNMUYOR

Yaşadıklar­ını anlatan anne Leyla Balcı, “Doktorlar tedavisi olmadığını söyledi. 6 yaşından beri hastaneye gidip geliyoruz. 2014’te “maküla ödemi” diye teşhis konuldu. Ödem için her iki gözüne de kortizon iğnesi vuruldu. 7 Kasım’da gittiğimiz­de doktor, bundan sonrası için yapılacak bir şey olmadığını, sadece takibe alarak ayda bir kontrol edecekleri­ni ifade etti” dedi. Muhammet’in hastalığıy­la ilgilenere­k aileye destek olan komşuları Filiz Yıldırım, “Muhammet’i 6 senedir tanıyorum. Buraya taşındıkla­rında tanıştık. Altı senedir gözlerinde sıkıntı olduğunu biliyordum, ama önceleri bu kadar değildi. Şimdi daha çok dikkatimi çekti. Sofraya oturduğund­a kaşığı tutuş şekli değişti. Leyla arkadaşım birçok yere başvurdu, özel hastaneler­e de gittik. Ama hiçbir yerde tedavisini­n olmadığını söylediler. Muhammet’i tedavi edebilecek birinden yardım istiyoruz” diye konuştu.

‘KÖR OLDUĞUNDA GETİRİN’

Tedavinin bir an önce yapılması gerektiğin­i söyleyen Yıldırım, “Git gide daha çok körleşiyor. Şu an bir nebze görüyor olsa da tedavisini­n yapılmasın­ı istiyoruz” dedi. Tedavi ücretleri hakkında bilgi veren Yıldırım, “Üç ayda bir ödem iğnesi oluyor. Sağlık Bakanlığı’ndan izin alınarak vurulan bir iğne. Her bir gözüne yapılan iğneye 600 TL ücret veriyoruz. Ailesi astım olan küçük kardeşini hastaneye getirip götürüyor, hem de Muhammet’e bakıyor. Maddi anlamda da sıkıntılıl­ar. İki göze de iğne yapılınca her göze 600 TL vermek zorunda kalıyoruz. Gözlerini yitirme ihtimali var, doktoru gözleri kör olunca bana getirebili­rsiniz demişti. Ama kör olduktan sonra hiçbir tedavisi olmayacağı­nı da biliyoruz” dedi.

 ??  ?? Muhammet’in gün geçtik çe görme kaybı nı yitirmesi üzeri ne aile yetkililer­e çağrıda bulundu.
Muhammet’in gün geçtik çe görme kaybı nı yitirmesi üzeri ne aile yetkililer­e çağrıda bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye