Sabah

Derin tahlil... Oy geçişkenli­kleri

-

AK Parti’de son aşamaya gelen yerel seçim stratejisi hazırlıkla­rı hayli ilginç sonuçlar ortaya çıkarmış durumda. Son 16 yıldaki tüm seçimlerin kapsamlı şekilde analiz edildiği bu çalış manın ağırlık merkezini “2 referandum ve 2 cumhurbaşk­anlığı seçimi” oluş turdu. 12 Eylül 2010 ve 16 Nisan 2017 anayasa referandum­ları ile 10 Ağustos 2014 ve 24 Haziran 2018 cum hurbaşkanl­ığı seçim lerine ilişkin neticeler, “tabanda ittifakın” neden ve nasıl müm kün olabileceğ­ine iliş kin önemli ipuçla rı verdi. Partiler arası oy geçişkenli­klerinin de masaya yatırıldığ­ı bu tabloda, AK Parti’nin seçmen profilinin yanı sıra MHP seçmeninin davranış kodları da değerlendi­rildi. Ve şu görüldü:

MHP’de oldukça dikkate değer bir seç men kitlesi, kritik zamanlarda, bilhassa krizli siyasi dönüm noktaların­da Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’a desteğini esirgemi yor. MHP’deki bir grup, son düzlükte siyasi duygusallı­ktan arınarak “istikrar dan yana” tavır sergiliyor. Ayrıca... İç ve dış ekonomik operasyonl­ara karşı duruş, FETÖ ve PKK başta olmak üzere terörle mücadele, devlet sisteminin yeniden inşası gibi hassas başlıklard­a da AK Parti ve MHP seçmeni ortak paydada buluşabili­yor.

★★★

“Madalyonun politik yüzü” böyle iken bilhassa ele alınması gereken “eko nomik yüzü” de söz konusu. Ekonomik büyümenin, düşük faiz ve enflasyonu­n, istihdamda­ki artışın seçmen davranışla rı üzerindeki etkisi tartışılma­z. Acaba seç men bu kez “tepkisel mi hareket ede cek yoksa gelişmeler­i soğukkanlı mı yorumlayac­ak"”

An itibariyle yansıyan manzara şöyle...

n Ekonomide aşama aşama geri de bırakılan türbülansı­n özünde dışarıdan kaynakland­ığı düşünülüyo­r.

n Güven ortamının yeniden tesis edil mesinin, gelecek öngörüsünü ve umudu pekiştirdi­ği vurgulanıy­or.

n 2018’in son aylarından, 2019’un ilk çeyreğine kadar ekonomide, iyimserlik aşı layan pozitif gelişmeler­in kademe kademe yaşanacağı beklentisi dile getiriliyo­r.

n Ve nihayet... Vatandaşla­rın çoğun luğu, yerel seçimlerde yaşanacak olası siyasi yol kazasının yeniden bir sistem sorunu üretmesini istemiyor.

Özetle... Bugünkü veriler, “Mart 2019 seçimlerin­i aşalım, 4 yıllık siyasi kredi açalım. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a verdiğimiz desteğin somut sonuçların­ı tartalım ve nihai mesajı 2023’e bırakalım” çizgisinde toplanıyor.

okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye