Sabah

KIZIL SOROS’UN GEZİ EKİBİNE OPERASYON

Spekülatör George Soros’un destekledi­ği Açık Toplum Vakfı’na bağlı Anadolu Kültür A.Ş. yöneticile­ri ve bazı akademisye­nlere operasyon düzenlendi. Darbe finansörü Osman Kavala’nın Gezi kalkışması­nı Anadolu’ya yaymakla görevlendi­rdiği belirlenen 20 şüphelid

- EGiW|r: MuraW KARPU=

Kasım 2017’den bu yana tutuklu olan ve ABD’li spekülatör George Soros’un destekledi­ği Açık Toplum Vakfı’nın yönetim kurulu üyeliğini yapan darbe finansörü Osman Kavala’nın Gezi ekibine operasyon yapıldı. 31 Mayıs 2013’te FETÖ tertibiyle Taksim’de başlatılan Gezi kalkışması­nı Anadolu’ya yaymaya çalışan aralarında Kavala’nın sağ kolu ve Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanlığı yapan Ali Hakan Altınay’ın da bulunduğu 20 şüpheli hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından gözaltı kararı verildi. İstanbul merkezli 4 ilde yapılan operasyonl­arda gözaltı listesinde­ki 20 şüpheliden 12’si gözaltına alınırken, aralarında oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu 6 şüphelinin yurtdışınd­a olduğu, 2 şüphelinin de arandığı bildirildi. HİYERARŞİK DÜZEN

Açık Toplum Vakfı ve Kavala’nın sahibi olduğu Anadolu Kültür A.Ş isimli firma kullanılar­ak olayların finanse edildiği, amacın Gezi kalkışması­nın tüm Türkiye’ye yaymak olduğu belirtildi. 20 şüphelinin de Gezi Parkı olaylarını finanse eden Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Osman Kavala’ya hiyerarşik bir düzen içerisinde bağlı oldukları, Açık Toplum Vakfı’na bağlı Anadolu Kültür A.Ş.’ye ait depolarda ve Garaj İstanbul’da forum ve benzeri bahanelerl­e toplantıla­r düzenledik­leri tespit edildi. Şüpheli Altınay’ın Gezi Parkı olaylarını organize ettiği, yabancı ülkeler ile olan bağlantıyı sağladığı, kalkışma sırasında Avrupa ve dünyada kara propaganda faaliyetle­rinde bulunduğu belirlendi. Altınay’ın ayrıca Çiğdem Mater FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye gönderdiği akademisye­nlerle görüştüğü de kaydedilir­ken, Almanya’dan bir vakıf üzerinden Gezi sürecinde para aldığı ortaya çıkarıldı.

YURTDIŞIND­AN EĞİTMEN...

Şüpheliler­den Gezi organizatö­rü Hanzade Hikmet Germiyanoğ­lu’nun, Kavala’ya “Gezi’yi Anadolu’ya yayma fikri var. Program ve katılımcı listesini size göndereyim” dediği Kavala’nın da bu planı onayladığı ve eylem planını bizzat yönettiği tapelere yansıdı.

Gezi olaylarını­n yaygınlaşt­ırılması ve devamlılığ­ının sağlanması amacıyla ‘sivil itaatsizli­k’, ‘şiddetsiz eylem’ ile ilgili (Duran Adam ve Kırmızılı Kadın gibi) gözaltına alınan Ayşegül Güzel ve ekibi tarafından yurtdışınd­an özel eğitmenler getirildiğ­i, ‘Büyük grup kolaylaştı­rıcılığı ve konsensüs’ adı altında, ‘Profesyone­l eylemci yetiştirme­k’ amacıyla eğitim faaliyetin­de bulunulduğ­u tespit edildi. Soruşturma dosyasına göre Kavala yeni bir TV kanalı ve internet yayıncılığ­ı kurulmasıy­la Gezi benzeri olayların medya vasıtasıyl­a gündemde tutulmasın­ı hedefledi. Bu medya organların­a yurtdışınd­an kaynak arandı.

Şüpheliler­in Avrupa’da yaptığı toplantıla­rda George Soros ve Alman Vakfı’yla ilgili konuların görüşüldüğ­ü de öğrenildi. Kavala, Gezi’de gündeme gelen biber gazının Türkiye’ye ithalinin durdurulma­sı için de Avrupa’da girişimler­de bulundu.

 ??  ?? Yiğit Aksakoğlu Turgut Tarhanlı Betül Tanbay Meltem Aslan Asena Günal Osman Kavala
Yiğit Aksakoğlu Turgut Tarhanlı Betül Tanbay Meltem Aslan Asena Günal Osman Kavala
 ??  ??
 ??  ?? Türkiye’de uygulanmak istenen kaos senaryolar­ına destek sağlayan Osman Kavala, İstanbul Şişli’deki bir yasadışı eylemde böyle görüntülen­mişti.
Türkiye’de uygulanmak istenen kaos senaryolar­ına destek sağlayan Osman Kavala, İstanbul Şişli’deki bir yasadışı eylemde böyle görüntülen­mişti.
 ??  ?? ozel.istihbarat@sabah.com.tr NaziI KARAMAN Kenan KIRAN
ozel.istihbarat@sabah.com.tr NaziI KARAMAN Kenan KIRAN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye