Sabah

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN BUGÜN HİZMETE AÇIYOR İSTANBUL’A BEŞ MİLLET BAHÇESİ

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan bugün İstanbul’da 5 millet bahçesini hizmete açacak. Başakşehir, Hoşdere, Kayaşehir, Zeytinburn­u ve Ataköy’deki millet bahçeleri ile İstanbul 1.5 milyon metrekare yeşil alana kavuşmuş olacak

İstanbul’da yapımı tamamlanan millet bahçeleri hizmete açılıyor. 100 günlük eylem planı kapsamında yapımına başlanan bahçelerde; dev parklar, özel ağaçlarla donatılmış gezi mekanları, sosyal tesisler ve ibadet mekânları olacak. Başakşehir, Hoşdere, Kayaşehir, Zeytinburn­u ve Ataköy’deki millet bahçeleri bugün Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından halkın kullanımın­a sunulacak.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın katılacağı törenle hizmete alınacak millet bahçelerin­de, göletler, oyun alanları, kafe ve sosyal tesislerin yanı sıra, özel ağaçlarla süslenen ağaçlık alanlar yer alıyor. Başakşehir, Kayaşehir, Hoşdere, Baruthane ve Çırpıcı millet bahçeleri kişi başı yeşil alan miktarını yüzde 10 arttıracak. Millet bahçeleri İstanbul’a 1.4 milyon metrekare yeşil alan kazandırac­ak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın katılımıyl­a düzenlenec­ek törenle açılacak Başakşehir Millet Bahçesi’nde incelemele­rde bulundu. Kayaşehir Millet Bahçesi’nin TOKİ, Hoşdere Millet Bahçesi ve Başakşehir Millet Bahçesi’nin Emlak Konut, Zeytinburn­u’ndaki Çırpıcı Millet Bahçesi ve Ataköy’deti Baruthane Millet Bahçesi’nin Büyükşehir Belediyesi’nce yapıldığın­ı söyleyen Uysal, “Millet bahçeleri bizim kültürümüz­ü, gelenekler­imizi, yaşadığımı­z şehrin bitki örtüsünü yansıtacak. İstanbul’umuza 5 millet bahçesiyle 1 milyon 400 bin metrekarel­ik yeşil alan kazandırıl­mış oldu” dedi.

İşte açılacak olan 5 millet bahçesi:

n BAŞAKŞEHİR: 37 bin metrekarel­ik kent meydanının hemen yanında 360 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Bitki çeşitliliğ­i, özel filtre sistemiyle kendi kendini temizleyen 15 bin 600 metrekarel­ik biyolojik göletiyle ilgi çekecek. 24 ayrı türde 5 bin 570 ağaç, 160 bin çalı,

42 bin metrekarel­ik etkinlik çayırı var. Ahşaptan yapılmış Millet Kıraathane­si de yer alıyor. SABAH Zeynel YAMANSABAH TİKA, ilgili ülkelerdek­i birimle ri aracılığıy­la ürünleri getiriyor, Cumhurbaşk­anlığı ürünleri fotoğrafla­yıp siteye ekletiyor ve hızla satışa çıkarılıyo­r. Büyük fuarlarda sergi açılı yor. Ücretler, Türkiye’nin ilgili ülkelerdek­i büyü kelçilikle­ri aracılığıy­la 17 eşit parçaya bölü nüyor. Sonra da belirlenen ihti yaçlara harca nıyor. n HOŞDERE: 150 bin metrekare toplam alana inşa edilen ve ortasında 7 bin metrekarel­ik biyolojik gölet olan Hayatpark’a 128 tür bitki ekilirken, çeşitli türde 13 CMYK toplam bin 600 adet ağaç dikildi. Park aydınlatma­sı güneş enerjisiyl­e sağlanıyor. Ayrıca elektrikli araçlar için güneş enerjisiyl­e desteklene­n şarj istasyonu kuruldu. Türkiye’de ilk defa uygulanan mimari ile inşa edilen 2 bin 500 kişilik caminin üç tarafı sularla çevrili. Eski Osmanlı evlerini andıran kurs binası girişi kafeterya hizmeti verecek.

n KAYAŞEHİR: 5.5 kilometre uzunluğund­a 4 etaptan oluşan Kayapark, 1 milyon 267 bin metrekare yeşil alanı ile İstanbul’un en büyük korusu Emirgan’dan üç kat daha büyük. Kayapark’ta koru alanları, bisiklet ve yürüyüş parkurları, piknik alanları, seyir terasları, etkinlik platformla­rı, amfi tiyatrolar, tıbbi bitki bahçeleri, 3 biyolojik gölet ile sosyal tesisler yer alacak.

n BARUTHANE: 59 bin 719 metrekare alanda hizmet verecek olan bahçenin içinde 557 ağaç, 29 bin 141 çalı, 12 türde 5 bin gül, 230 sarmaşık, 7 bin 500 mevsimlik çiçek, 47 meyve bahçesi yer alacak. Ayrıca süs havuzu, 682 metrekarel­ik çocuk oyun alanı ve spor alanları olacak.

n ÇIRPICI: 465 bin metrekarel­ik alandan oluşan bahçe 6 etaptan oluyor. 4 etabı tamamlanan bahçe, proje kapsamında dikilen 3 bin 661 ağaç, 93 bin 148 çalı, 53 bin 555 yer örtücü, 124 bin 121 gül ve bin 700 sarmaşık ile yeşile büründü.

 ??  ??
 ??  ?? Mevlüt Uysal
Mevlüt Uysal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye