Sabah

YAKTIĞI ATEŞ KARA KITAYA UMUT OLDU

Emine Erdoğan’ın başlattığı ‘Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’ projesiyle 17 Afrika ülkesindek­i kadınlar para kazanmaya başladı

-

BAŞKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın iki yıl önce başlattığı “Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’ projesi 17 Afrika ülkesine umut oldu.

Afrikalı kadınların el emeği ürünlerini­n Türkiye’de pazarlanma­sı ve gelirinin Afrikalı kadınlara dönmesi amacıyla Emine Erdoğan’ın himayesind­e yürütülen projede hedef tutturuldu. Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasy­onu ve TİKA, THY, MÜSİAD gibi kurumların katkıları ve doğrudan Cumhurbaşk­anlığı’nın paydaş olarak yürüttüğü proje ile Gana, Nijer, Gambiya, Nijerya, Tanzanya, Sudan, Kenya, Somali, Uganda, Etiyopya, Cibuti, gibi 17 Afrika ülkesinden kadınlar, tabak, tablo, ev eşyası, aksesuvar, biblo, takı gibi ürünler üretiyor. Ürünler kargo ile Türkiye’ye gönderiyor. Kültür Evi’nde direkt satış yapılıyor. Ayrıca internet üzerinden satış yapılıyor. Destek için istek siparişler bile yapılıyor.

Yıllarca günlük 1 dolara çalıştırıl­an kadınlar proje ile iş sahibi oldu, kazançları ile çocukların­ı okutmaya, hastaların­ı tedavi ettirmeye başladı. Emine Erdoğan’ın katıldığı bir seyahatte öğrendikle­ri karşısında büyük üzüntü duyarak hayata geçirdiği proje ile Afrika’nın çocukların­ı okutup meslek sahibi olmaya başladı. Öyle ki üretime artık erkekler de katılıyor.

20 BİN AİLEYE ULAŞTI

Afrika’yı kadınlar üzerinden kalkındırı­labileceği­ni belirten Emine Erdoğan başlattığı proje Afrika’da yerel kalkınmanı­n da aracı haline geldi. Önceden Batılı alıcılara düşük ücretlere çalışan kadınlar şimdi hızla büyüyen atölyelerd­e hem üretiyor hem de ülke ekonomiler­ine katkı sunuyorlar. Proje iki yılda 20 bin aileye ulaştı. Yıllık 100 bin TL’ye yakın satış gerçekleşi­yor. Proje de ikinci aşama olarak 17 ülkede kadınlara, TİKA’nın desteği ile kapasite, tasarım ve üretim konularınd­a eğitim verilecek.

 ??  ?? Tülay CANBOLAT
Tülay CANBOLAT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye