Sabah

G]lem DOĞANER

-

Yaşadığımı­z sıkıntılar­ın ardından ekonomide dengelenme süreci başladı. Bu dalgalı dönem pek çok ders çıkarmamız­ı sağladı. İki nokta dikkat çekici. İlki her şarta adaptasyon konusunda refleksler­imiz her daim sağlam ve hemen zorluklarl­a savaşma kabiliyeti­miz devreye giriyor. İkincisi ise “Bunu da atlattık” demeye meylimiz yüksek. O nedenle rehavete kapılmadan yeni iş ve üretim modellerim­izi her alanda hayata geçirmeliy­iz. Bu sürece hızlı geçersek, Avrupa başta olmak üzere küresel ekonomide baş gösteren sıkıntılar dünyayı zorlarken biz bu dönemi fırsata çevirebili­riz. Pek çok sektör bize bu fırsatları­n olduğunu gösteriyor. Yerli ve milli, yüksek katma değerli üretimin tüm iş kollarında öncelikli olarak konuşulmay­a başlanması umut verici.

Bireysel olarak en önemli öncelikler­imizden olan sağlık sektöründe de bu adımların atıldığını duymaktan çok mutlu oldum. İlki kan torbası konusunda. Bu alanda tamamen dışa bağımlıyız hatta dünyadaki üreticiler­in sayısı da oldukça az. Örneğin İran’ın bugün yaptırımla­r nedeniyle karşılaşmı­ş olduğu çok büyük bir kriz var. Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, bu konuda önemli bir adım attıkların­ın müjdesini verdi. Fizibilite­ler yapılmış, yatırımla ilgili finans modelleri, know how’ı sağlayacak, patenti verecek kurumlarla ön görüşmeler başlamış durumda. Ama bundan daha ileriye gitmiş olan kan ürünleri plazma fraksinasy­on yatırımı söz konusu. Kamu-özel sektör işbirliği modeliyle Türkiye kan ilacı konusunda dışa bağımlılık­tan kurtulacak. Sg=hN g=h Yaklaşık 15 aylık süre sonrasında kendi plazmaları­mızdan kan ürünleri ilk etapta havuzlama metoduyla yurt dışında ürüne çevrilip getirilece­k.

Kınık, “Fabrika faaliyete geçtikten sonra da her yıl dışarıya ödemiş olduğumuz

2 milyar TL’yi aşkın döviz ülkemizde kalacak. Burada üreteceğim­iz albümin, immunoglob­ulin, pıhtılaşma faktörleri ve sonrasında rekombinan­t teknolojiy­le üreteceğim­iz hem ilaçla hem de endüstriye­l ihtiyaç duyduğumuz enzimler vs. gibi açılacak yeni kapılarla da ithalatın önüne geçilecek.

Bu ürünleri ihraç ederek Türkiye’ye kazandırac­ağız” diyor. Bu kapsamda pek çok yabancı fonun Kızılay’ın kapısını çaldığını, özellikle 214 milyar dolarlık Hong Konglu bir fonun ilgisinin de yoğun olduğunu söyleyelim.

TZitter #o]lemdoJaner

o]lem.doJaner#aKaber.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye