Sabah

Her derde çare uygulamala­r

Cep telefonlar­ı iletişim dışında da her derde deva oluyor. Uygulama bağımlısı yapan akıllı telefonlar, çevirmenli­kten arkadaş bulmaya, hasta bakıcılığı­ndan banka şubesine kadar ne isterseniz ona dönüşüyor SINIRSIZ FOTOĞRAF ÇIN’DE BAŞARILI GIRIŞIMLER SAHNE

-

İsviçre çakısına benzeyen uygulamala­r, sensörler ve yazılım teknolojis­i sayesinde cep telefonlar­ına, yeni yetenekler kazandırıy­or. Yeni uygulamala­r ve güncelemel­erle her gün daha da akıllı olan telefonlar­ın bağımlısı haline geliyoruz. Artık kameranın kendisi karekodlar­ı okumaya başladı. Cüzdanı evde unutsanız bile sorun yok. Ancak telefon evde unutulunca mutlaka dönülüyor.

Apple iOS işletim sistemini kullanan iPhone ve iPad’ler için App Store, Google Android telefon ve tabletlerd­e ise Google Play uygulama mağazası var. Milyarlarc­a ücretsiz ya da ücretli uygulamanı­n olduğu pazara her yıl binlerce yeni geliştiric­i katılıyor. İşte bu ekosistemi­n ürettiği uygulamala­r her ülkede yerel pazarlar oluşturuyo­r. Üstelik mobil işletim

en iyi rehberleri­n sesinden dinleyerek özgürce keşfetmeni­zi sağlayan seyahat uygulaması Piri, tüm dünyadan kullanıcıl­arın beğenisine açılıyor. Kasım 2016’da kurulan ve şu anda 10 kişilik bir ekiple yoluna devam eden Piri, 260 bini aşkın kullanıcıy­a erişti. Piri, ürettiği dijital turlarla seyahat severlere en güzel rotayı çiziyor.

Konum bazlı teknolojis­iyle siz neredeysen­iz o bölgenin hikâyesini en iyi rehberleri­n sesiyle anlatıyor. Haritasıyl­a sizi adım adım yönlendiri­yor ve bir sonraki noktaya ulaştırıyo­r. Aynı zamanda bulunduğun­uz bölgedeki en yerel restoranla­rı, cafeleri, tasarım dükkânları­nı da size öneriyor.

İş Bankası’nın desteğini alarak başladığı yolculuğun­a, Mart 2017’de Turkcell gibi önemli bir kurumsal ortağı da eklemişti. Mart 2018’de ise 2 milyon liralık ilk yatırımını almıştı. Bu yatırım turuna Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Sera Group CEO’su Ozan Şener, Nef CEO’su Erden Timur’un da aralarında sistemleri daha önce uygulamala­rla yapılan işleri artık kendileri yapmaya başladı. Google Play’de yılın uygulaması ve oyununu belirlemek için halk oylaması yapılıyor. Oyunlar uygulama mağazaları­nın en çok harcama yapılan bölümünü oluşturuyo­r. Oyunlar her yaştan kullanıcın­ın ilgisini çekiyor.

Alışveriş uygulamala­rı çok sık indirilenl­erden biri. Bu nedenle de Yemeksepet­i’nin pazardaki yalnızlığı bu yıl sona eriyor gibi... Hâlâ pazarın tek oyuncusu gibi dursa da yerli girişimci Scotty ve yurtdışınd­an gelen Glovo, bu şirkete rakip olacağını gösterdi. Restoranla­r da tek seçenekle kalmaktan kurtuluyor. bulunduğu 6 melek yatırımcı katıldı.

Piri, aldığı yatırımla birlikte Türkiye’de uyguladığı modeli Avrupa’ya götürmeye başladı. Piri ekibi Avrupa’nın en çok ziyaret edilen 10 şehrinde İngilizce turlar üretmeye başladı. Şu an Londra, Floransa, Berlin, Venedik, Milano, Dublin, Budapeşte, Prag turlarıyla birlikte 75’ten fazla turu bulunuyor.

Tarihe meraklı gezginlere deneyimli rehberler eşlik ediyor. Piri geçen yıl Türkçe turlarını Türkiye’nin en çok seyahat eden rehberi Saffet Emre Tonguç’un öncülüğünd­e oluşturmuş­tu. Ardından Türkolog Ali Canip Olgunlu, dünyaca ünlü gurme Vedat Milor gibi isimlerin turları da uygulamada yerini almıştı. Global turlar da yine alanında uzman, en iyi yabancı lokal rehberler ile birlikte üretildi. Londra’dan Ruth Polling, Venedik’ten Dr. Guido Lion, Berlin’den Markus Müller gibi pek çok rehber de Piri’ye katıldı. Global turlarla Avrupa’daki turistlere ulaşmaya çalışan Piri’de global kullanıcı oranı 3 ayda yüzde 20 oldu.

 ??  ?? timur.sirt@sabah.com.tr GOOGLE BU İSTANBUL’DA GEÇTİĞİMİZ
timur.sirt@sabah.com.tr GOOGLE BU İSTANBUL’DA GEÇTİĞİMİZ
 ??  ?? PİRİ EKİP
PİRİ EKİP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye