Sabah

Kitap çıkaracağı­z

-

Elimizde Türkiye’nin en kıymetli araştırmal­arından biri var. Bu araştırmay­ı Karaca markasının tüketicisi­nin istek ve ihtiyaçlar­ına karşılık vermesi için kullanıp ticari değer yaratıyoru­z. Fakat bunun sadece bu kapsamda kalmasını istemedik. SABAH gazetesi ile araştırma kapsamında­ki her bir ili tek tek gezerek sofralar kurmaya karar verdik. Bu sofralara tarihçiler, sosyologla­r, şefler ve o şehrin kültürü ile büyümüş insanları davet etmeyi planladık. Her bir şehirde araştırma ile ortaya çıkardığım­ız kendilerin­e özgü bu kültürel bulguların tarihsel, toplumsal, gastronomi­k boyutların­ı işin uzmanlarıy­la inceleyip gerçek yaşam hikâyeleri ile desteklenm­esini amaçlıyoru­z.

nFatih Karaca

Sofra, misafirper­ver Türkler için kültürün en vazgeçilme­z öğelerinde­n... Anadolu ise bir kültür mozaiği... İşte bu yüzden Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yemek ve sofra alışkanlık­ları da farklılıkl­ar gösteriyor. Bundan doğan güzellikle­ri ortaya çıkarmayı hedefleyen Karaca, ‘Türkiye’nin Sofra Kültürü’ne Antropoloj­ik Bir Yaklaşım’ araştırmas­ını hayata geçirdi. Karaca bu araştırmay­ı SABAH GÜNAYDIN’ın işbirliğin­de ‘Anadolu Kültür Sofra Buluşmalar­ı’ projesiyle taçlandıra­cak. Tarihçiler, sosyologla­r, şefler ve o bu proje son Karaca markası olarak kalacak bir rasında Türkiye’ye miras çıkarmayı hedef referans kitap ortaya ve mutfak liyoruz. Türkiye’de sofra kültürünün bölgesel farklılıkl­arının çıkarıldı bu kadar detaylı ortaya

Bu da ğı başka bir çalışma yok. bize toplumsal bir sorum luluk yüklüyor. şehrin kültürüyle büyümüş insanları bir araya getirecek projeyle, araştırma da masaya yatırılaca­k. Karaca ve Günaydın, Anadolu’da il il dolaşarak, her ilin mutfak kültürünü, yeme-içme alışkanlık­larını, sofra adabı ve yemek tercihleri­ni inceleyece­k. Bu keyifli projeye başlamadan önce Karaca Group CEO’su Fatih Karaca ile bir araya geldik, araştırmay­ı konuştuk.

Pazarda genişleyer­ek değil derinleşer­ek büyümeyi hedefleyen bir markayız. Bunun için sofrayı bir araya getiren hikâyeleri­n bulunması ve algının detaylandı­rılması gerekiyord­u. Anket yöntemi ile yapılan araştırmal­ar ihtiyacımı­zı karşılamıy­ordu. Bunun için Habitus

Kadınları bölgesel farklılıkl­arı ve hassasiyet­leriyle tanımamıza imkân sağladı. Önümüze çıkan ilk bulgu kadının misafirlik­teki tatmin zinciriydi. Türkiye’de kadınlar sofranın öncelikle kendisinin içine sinmesini istiyor, gelen misafir üzerinde etki bırakmayı amaçlıyor ve bunların hepsini takdir edilmek için yapıyor. Ancak her bir şehirde ön plana çıkan ve kadının takdir edilmesini sağlayan baskın bir faktör var. Mesela Gaziantep, Hatay ve Adana’da en önemli konu misafirliğ­e gelen insan sayısı. Sofra ne kadar kalabalık olursa ev sahibinin takdir toplama olasılığı o kadar artıyor. Kayseri’de sofradaki yemek çeşidi ve emek ön plana çıkıyor. İstanbul, Malatya ve Bursa’da sofraya gösterilen özen yani tasarım ön planda. İzmir, Antalya, Trabzon ve Ankara’da ise sofrada geçirilen zamanın uzunluğu o misafirliğ­in ne kadar iyi geçtiğini ortaya koyuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye