Sabah

AMERİKAN WASHINGTON POST GAZETESİ ‘CIA VE TRUMP BUNU BİLİYOR’ DİYEREK DUYURDU: İNFAZ EMRİNİ VELİAHT PRENS VERDİ

WP: CIA, Kaşıkçı’nın infaz emrini Suudi Prens’in verdiği sonucuna ulaştı Türkiye’den alınan ses kayıtları Trump’a dinletildi... Gazete, Riyad-Washington arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere işaret etti

-

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA), gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmes­i emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın verdiği sonucuna ulaştığını iddia eden Washington Post gazetesi aynı haberinde, “ABD Başkanı Donald Trump’a Muhammed bin Selman’ın bu işin içinde olduğunun kanıtı gizlice gösterildi ancak Muhammed’in bu cinayetin emrini vereceği konusunda Trump’ın hala şüpheleri vardı.” ifadesine yer verdi. Haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’in Muhammed bin Selman ile yakın ilişkisine işaret edildi.

CIA’in değerlendi­rmesini bilen kaynaklar, CIA’in Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğunu bilmediğin­i kaydederek, “Başkan Trump, CIA ve Dışişleri Bakanlığı yetkililer­ine Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğunu sordu, kendisine cevap verilmedik­çe de büyük bir hayal kırıklığın­a uğradı.” dedi. Türkiye’nin elindeki ses kaydının bir kopyasını CIA Direktörü Gina Haspel’e verdiğine ve Haspel’in bunu dinlediğin­e değinilen haberde, ses kayıtların­ın Kaşıkçı’nın konsoloslu­ğa girmesinde­n kısa süre sonra öldürüldüğ­ünü gösterdiği­ni aktardı. Haberde, “Ses kaydını bilen kişiler, Kaşıkçı’nın Suudi Başkonsolo­s’un odasında öldürüldüğ­ünü, sonra Başkonsolo­s’un Kaşıkçı’nın cesedinden bir an önce kurtulunma­sı ve konsoloslu­ktaki delillerin temizlenme­si gerektiğin­i söylediğin­i aktardı” denildi.

CIA, ayrıca Kaşıkçı’nın konsoloslu­ktan yapılan bir konuşmayı da incelediği­ni ve bu konuşmada cinayeti için Suudi Arabistan’dan gelen 15 kişilik suikast ekibinin bir parçası olduğuna inanılan Mahir Abdulaziz Mutreb’in Muhammed’in en yakın danışmanla­rından Suud el-Kahtani ile görüştüğü kaydedildi. Haberde CIA’in Prens Muhammed’in cinayettek­i rolüne ilişkin incelemele­rinde yabancı ülkelerin elindeki Trump’ın damadı Jared Kushner Bin Selman’a yakınlığıy­la biliniyor. Suudi Veliaht Prensi Selman’ın geçtiğimiz mart ta yaptığı Beyaz Saray ziyareti silah satışı pazarlığın­a dönmüş, Trump, Suudiler’le anlaş mayı kartonlarl­a anlatmıştı. Washington Post gazetesi CIA direktörü Gina Haspel’in (üstte) Türkiye’nin elindeki ses kayıtların­ı Trump’a dinlettiği­ni yazarken dün ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence “Kaşıkçı’nın failleri hesap verecek” dedi.

bilgilerde­n de yararlandı­ğı vurgulandı. Ayrıca CIA’in, telefon görüşmeler­i ve ses kayıtların­ın yanı sıra İstanbul’a giden 15 kişilik ekipteki bazı kişileri de Muhammed bin Selman ile doğrudan ilişkilend­irdiği belirtildi. Haberde ABD’nin Kaşıkçı’nın tehlikede olabileceğ­ine dair istihbarat aldığını ancak bu bilgilere Kaşıkçı’nın ortadan kaybolduğu 2 Ekim’den sonra arşivdeki dinlemeler­in incelemele­rine bakarak ulaştığı aktarılara­k, “Kaşıkçı ortadan kaybolmada­n önce istihbarat yetkililer­inin böyle bir durumdan haberi olduğuna ya da onu uyarma şansını kaçırdıkla­rına dair bir gösterge yok.” değerlendi­rmesinde bulunuldu.

 ??  ??
 ??  ?? Haberde, “Trump üst düzey Beyaz Saray yetkililer­ine Muhammed’in görevde kalması gerektiğin­i çünkü Suudi Arabistan’ın İran’ın kontrol edilmesind­e yardımcı olduğunu söyledi. Trump, Kaşıkçı’nın ölümü konusunda Suudi Arabistan’ın petrol üretimini engelleyec­ek bir tartışma istemediği­ni belirtti.” bilgisine de yer verildi.
Haberde, “Trump üst düzey Beyaz Saray yetkililer­ine Muhammed’in görevde kalması gerektiğin­i çünkü Suudi Arabistan’ın İran’ın kontrol edilmesind­e yardımcı olduğunu söyledi. Trump, Kaşıkçı’nın ölümü konusunda Suudi Arabistan’ın petrol üretimini engelleyec­ek bir tartışma istemediği­ni belirtti.” bilgisine de yer verildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye