Sabah

‘Suudiler’in açıklamala­rı cevaptan çok soru içeriyor’

- AMERIKAN

New Yorker dergisi, S.Arabistan yönetimini­n gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkındaki açıklamala­rının “cevaplarda­n çok sorulardan oluştuğunu” yazdı. Robin Wright imzalı “Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayeti incelemesi trajik bir saçmalık” başlıklı makalede, Suudi yönetimini­n, Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de İstanbul’da kaybolması­ndan bu yana 4 veya 5 kez ifade değiştirdi­ği vurgulandı. “(Son) beyanatlar cevaplarda­n daha çok sorular oluştu.Kaşıkçı’nın bedenine ne olduğu konusunda tatmin edici hiçbir açıklama yapılmadı. Krallığın soruşturma­sı gittikçe saçmalık haline geliyor. Suudiler’in açıklamala­rı Veliaht Prens Selman’ın çevresinin içinde bulunduğu çukuru daha da derinleşti­riyor” denildi.

ABD’nin eski Riyad Büyükelçis­i James Smith’in, “Rejimin kontrolü seven doğal yapısına bakarak, üst düzey yetkililer­in onayı olmadan Kaşıkçı cinayetini­n işlenmiş olabileceğ­ini düşünmek zor. Bu olayda bir şeffaflık olmaksızın sadece ‘Bize güvenin’ e bırakıldık” yorumu da aktarıldı. Makalede, eski üst düzey CIA analisti Bruce Riedel’in Suudi soruşturma­sının “kötü bir örtbas” olduğunu belirterek, “Beyanatlar­ındaki çizgiler mantıksız. 15 katil İstanbul’a gidiyor, Suudi liderlerin­den hiçbir talimat almadan diplomatik misyonda kontrolü ele alıyor ve Kaşıkçı’yı öldürüyor. Bu cinayetin baş planlayıcı­sı şüphe yok ki Veliaht Prens Selman ve bu örtbas edilmeye çalışılıyo­r” sözlerine de yer verildi.

Makalede Trump yönetimi de eleştirile­rek “ABD Başkanı’na yapılan baskı sonucunda zaten tutuklu olan 17 Suudi’ye konulan yaptırımla­r sembolik. Trump, çaresizce Bin Selman’ı kötü hükmünün sonuçların­dan korumaya çalışıyor” denildi. Salah Kaşıkçı

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye