Sabah

Sivil kanada baskın

-

karışan bir tavır sergiledi. ABD Büyükelçil­iği’nin sitesinde Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert imzasıyla yayımlanan açıklamada, “ABD, sivil toplum aktivistle­rini gözaltına almasından büyük endişe duymaktadı­r” ifadeleri yer aldı.

Türk yargısı, ilk kez darbeciler­in yanısıra arkasındak­i güçleri deşifre etmeye yönelik soruşturma yürütüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın yürüttüğü soruşturma­da, Gezi kalkışması­nın organizatö­rü Osman Kavala ekibi ve FETÖ’cülerle irtibatı belirlenen ABD konsoloslu­k çalışanı Mete Cantürk ve irtibat görevlisi Metin Topuz’un yansıra darbe girişimi gecesi Büyükada’da gizli toplantı yaptığı belirlenen CIA üyesi Graham Fuller ile Henri Barkey de şüpheli olarak yer alıyor. Yürütülen soruşturma kapsamında daha önce ayrı ayrı açılan Kavala, Topuz, Cantürk ve CIA ajanları soruşturma­ları birleştiri­lirken, son 5 yıl içinde yaşanan bu gelişmeler aynı dosyada toplanmış olacak. Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Gezi kalkışması­nı organize ettiği iddiasıyla 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Dün düzenlenen operasyon kapsamında şüpheliler­den 14’ü gözaltına alınırken, 8 şüpheli ifadeleri sonrası serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlar arasında Gezi kalkışması­nı finanse ettiği iddia edilen Osman Kavala’nın sağ kolu olarak bilinen Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hakan Altunay’ın da olduğu öğrenildi.

Altunay’ın Gezi kalkışması­ndan 3 ay önce FETÖ elebaşı Gülen’in gönderdiği akademisye­nlerle görüştüğü ortaya çıktı. Sema DALGIÇ )aWiK ULAŞ

Kavala, Topuz, Cantürk ve CIA ajanları soruşturma­larını birleştird­i. Başsavcılı­ğın tek çatı altında topladığı soruşturma dosyasına, terör ve örgütlü suçlardan sorumlu başsavcı vekili Hasan Yılmaz görevlendi­rildi. En son cuma günü Kavala’nın şirket ve vakfında çalışan ve Kavala’nın sağ kolu olarak bilinen Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hakan Altunay’ın da aralarında olduğu 20 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılan soruşturma­da önemli bilgilere ve delillere ulaşıldığı belirtildi.

Yahudi asıllı ABD’li finans spekülatör­ü George Soros’un, Kavala’nın şirketi ve vakfına milyonlar aktardığı, bu vakıfların da Türkiye’yi AİHM’de yargılatma­k için çalışmalar yaptığı belirtildi.

Birleştiri­len dosyalarda­n biri darbe gecesi Büyüada’da yapılan meşhur toplatıya dair soruşturma... ABD gizli servisi CIA’ya çalışan Prof. Henri Barkey’in de aralarında bulunduğu çoğu yabancı uyruklu 17 kişi 15 Temmuz gecesi İstanbul Büyükada’daki Splendid Otel’de toplantı yaptığı belirlenmi­şti. Dosyalarda­n birinde Henri Barkey’in 15 Temmuz sabahı saat 10.45’te Atatürk Havalimanı’ndan giriş yaptığı, darbenin başarısız olmasının ardından 19 Temmuz sabahı saat 04.45’te Türkiye’den ayrıldığı belirtilmi­şti.

İhanet girişimine giden yolda önemli köşe taşlarında­n biri 2013’teki Gezi kalkışması oldu. Gezi parkında “ağaç katliamı” bahanesiyl­e hükumet hedef alındı. Bu kalkışmanı­n finansörlü­ğünü ise Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın yaptığı iddia edildi. Halen tutuklu bulunan Kavala Alman Goethe Enstitüsü temsilcile­riyle yaptığı toplantı sonrası 18 Ekim 2017’de yakalanmış­tı.

 ??  ?? ABD M e t e C a n t ü r k AYAK İSTANBUL M e t i n T o u z
ABD M e t e C a n t ü r k AYAK İSTANBUL M e t i n T o u z
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye