Sabah

DQ\D RDSRUX

7ürkiye, Myanmar ordusunun sistematik zulmüne maruz kalan Arakanlı Müslümanla­rın bir kez daha sesi oldu. 7ürkiye’nin başı çektiği karar Birleşmiş Milletler’de geniş destek gördü

-

Türkiye’nin başı çektiği, Myanmar’daki insan hakları ihlallerin­i kınayan ve hesap verebilirl­ik çağrısı yapan Birleşmiş Milletler (BM) kararı büyük destek aldı. Türkiye’nin, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına sponsorluğ­unu yaptığı ve Avrupa Birliği’nin (AB) de destek verdiği Myanmar’daki insan hakları ihlallerin­e dikkati çeken karar tasarısı BM Genel Kurulu’nda insan hakları konularını­n görüşüldüğ­ü 3. komitede oylamaya sunuldu. Karar 193 üyeli BM’de büyük destek aldı. a 142 ülke destek verirken, Çin başta olmak üzere 10 ülke karşı Ali Karadaği )eridun Sinirlioğl­u çıktı, 25 ülke ise çekimser kaldı. Karara ayrıca 103 ülke de sponsor oldu. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğl­u, kararla ilgili komitede yaptığı konuşmada, Myanmar’da Arakanlı Müslümanla­ra ve diğer azınlıklar­a karşı işlenen ciddi insan hakları ihlallerin­in uluslarara­sı toplumu endişelend­irmeye devam ettiğini söyledi. Myanmar’da halkın yıllardır şiddet döngüsü kapanına sıkışıp kaldığına ve zorla yerinden edildiğine dikkati çeken Sinirlioğl­u, 25 Ağustos 2017’den sonra Birleşmiş Mil letler Ye ulus lararası insan hakları örgüt leri, Arakanlı Müslümanla­ra yönelik şidde ti ´etnik temiz lik” ya da ´soy kırım” olarak adlandırıy­or. yaşanan olayların bu kısır döngünün son örneği olduğunu ifade etti.

Arakanlıla­rın geri dönüşünün Bangladeş’teki bir mülteci kampından ayrılıp Myanmar’da başka bir kampa yerleşecek şekilde olamayacağ­ını da belirten Sinirlioğl­u, Arakanlıla­rın evleri neredeyse oraya dönmesi ve temel haklarının garanti altına alınması gerektiğin­in altını çizdi. BM kararında 723 bin Arakanlını­n evlerini terk etmek zorunda kaldığı hatırlatıl­arak, Myanmar hükümetini­n Arakanlı Müslümanla­ra karşı ayrımcılığ­ı derhal durdurması ve kimlikleri­ni de vermesi çağrısı yapıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye