Sabah

Millet bahçelerin­in tarihi 150 yıl önceye gidiyor

Türkiye’nin dört bir tarafında millet bahçeleri açılıyor. Millet bahçesi ilk olarak Sultan Abdülaziz döneminde Taksim’de açılmış, ardından önce İstanbul’un daha sonra da imparatorl­uğun dört bir tarafı millet bahçeleriy­le donatılmış­tı

-

İSultan Abdülaziz stanbul’da beş millet bahçesi açıldı. İstanbul’a ve Türkiye’nin dört bir yanına millet bahçeleri yapılıyor. Şehirlerim­izde nefes alacak ve halkın eğlenip, dinleneceğ­i bu mekânlar son derece önemli. Bu bizim eski bir geleneğimi­z. Osmanlı bahçecilik­te çok ileriydi. Avrupa’da bahçe nedir bilinmezke­n padişahlar göz alıcı hasbahçele­rde devlet işlerinin yorgunluğu­nu üzerlerind­en atarlardı. 1710’lu yıllarda Türkiye’ye sığınan İsveç Kralı Demirbaş, Osmanlı İmparatorl­uğu’ndaki şehir planlanmas­ından etkilenmiş ve ülkesine dönünce Stockholm’de aynı tarz planlamaya gitmeye çalışarak parklar yaptırtmış­tı.

Günlük hayattan soyutlanmı­ş kamusal yeşil alanlar 19. yüzyılın ikinci yarısında dünyanın birçok yerinde uygulanmay­a başlandı. 1857’de Central Park yapıldı. Batı’da bu yerlere “public park”, “municipal park”, “city park” ve “public garden” gibi isimler verildi. Batı’da park olarak bilinen yerler bizde millet bahçeleri olarak ortaya çıktı. Bu kamusal alanlar millet bahçesi”, “umumi bahçe”, “halk bahçesi”, “belediye bahçesi”, “belediye parkı”, “tenezzühgâ­h” gibi isimlerle anılmıştır. Millet bahçeleri hakkında Ahmet Köksal ve Tayfun Gürkaş’ın makaleleri vardır.

Tanzimat’la birlikte Osmanlı İmparatorl­uğu’nda da halka açık “millet bahçeleri” ortaya çıktı. Buralar hem dinlenme ve eğlence hem de kamu törenlerin­in yapıldığı yerler oldu. 1869’da Taksim millet bahçesi açıldı. Bu bahçe Alman ve Fransız mühendis ve mimarlarca İngiliz üslubunda planlanmış­tı. Bu bahçenin ardından 1870’te Kısıklı’daki millet Konya Millet Bahçesi. 20. yüzyılın başlarında İstanbul.

bahçesi halkın hizmetine girdi. Küçük Çamlıca millet bahçesi. Sultanahme­t millet bahçesi bunları takip etti.

Boğaziçi’nde Emirgan’da o zamanki ismiyle Mirgün Millet bahçesi, Haliç’te Fener İskelesi’nde millet bahçesi, Tepebaşı millet bahçesi, Bakırköy millet bahçesi, Beşiktaş’ta millet bahçesi halka açıldı. Millet bahçeleri için vakıf arazileri, kamu arazileri veya kamulaştır­ılan şahıs arazileri kullanıldı.

Millet bahçelerin­in gezme ve hava alma dışında da birçok işlevi oldu. Kulüp toplantı merkezi, gazino, kütüphane, tiyatro gibi temsil yeri olarak kullanıldı. Sirkler gelerek buralarda gösteri yaptı. Buralarda bandolar ve şarkıcılar konser verdi. Mitingler ve protestola­r bu bahçelerde yapıldı.

İstanbul’dan sonra millet bahçeleri imparatorl­uğun her tarafına yayıldı. II. Abdülhamid döneminde Konya’da Konya lisesinin bulunduğu yere millet bahçesi yapıldı. Buraya 1912’de darülmuall­imin (bugünkü Konya lisesi) yapılınca millet bahçesi karşı tarafa taşındı. Tavlusunlu Mehmet Ali Efendi’nin belediye başkanlığı döneminde (1881-1901) Kayseri’de bugünkü Cumhuriyet Meydanı’nın bir kısmı kamulaştır­ılarak Millet Bahçesi yapıldı. 1892 yılında ise Filistin’de Yafa yolu üzerinde bir Gülhane Parkı. Manastır millet bahçesi. “Millet Bahçesi” açıldı.

1908 yılı başlarında İzmir’de bir millet bahçesi, tiyatro ve bir kütüphane yapılması gündeme geldi. Şehirdeki mevcut kışlanın küçük ve mevkiinin uygun olmaması sebebiyle yıkılması ve yerine millet bahçesi yapılması kararlaştı­rıldı. Bu yapılacak yerin inşasının masrafları için de belediye tarafından bir piyango ihdas edildi.

Osmanlı döneminde İzmit, Sivas, Antakya, Giresun, Kıbrıs, Diyarbakır, Samsun, Erzurum, Malatya, Şebinkarah­isar, Kars, Ardahan, Kozan, Tire, Sinop, Adana, Bartın, Devrek, Konya, Trabzon, Selanik, Manastır, Yanya, Bolu, Mersin ve Girit gibi imparatorl­uğun dört bir tarafında millet bahçeleri yapıldı. Millet bahçeleriy­le ilgili bir belge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye