Sabah

TürkAkım işbirliğim­izin temeli

7 milyar dolarlık dev TürkAkım projesinde deniz etabı bitti. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, “Böyle projeler ekonomik işbirliğim­izin temelini oluşturaca­k” dedi

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki enerji işbirliğin­deki önemli bir adımı bugün İstanbul’da birlikte atacak. İki lider, doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TürkAkım projesinin deniz etabının bitişiyle ilgili törene katılacak. Son olarak Paris’te I. Dünya Savaşı’nın bitişinin 100. yıldönümü törenlerin­de ayak üstü sohbet eden Erdoğan ve Putin, bu yıl altıncı kez baş başa görüşmüş olacak. İki lider başta İdlib mutabakatı olmak üzere Suriye, enerji, turizm gibi ekonomik ilişkiler ile Kaşıkçı cinayetini ele alacak.

Erdoğan ve Putin, 27 Ekim’de İstanbul’daki Türkiye-Rusya-FransaAlma­nya Dörtlü Suriye Zirvesi’nde, 17 Eylül’deki Soçi’de Suriye toplantısı­nda, 7 Eylül’de Tahran’daki Üçlü Suriye Zirvesi’nde, 26 Temmuz’da Güney Afrika’daki BRICS Liderler Zirvesi’nde ve 3 Nisan’da Akkuyu Nükleer Santral Temel Atma Töreni vesilesiyl­e ikili görüşmeler yapmıştı.

Proje ve iki ülke ilişkileri hakkında açıklamala­rda bulunan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin, Türkiye ile Rusya arasındaki en önemli ve stratejik projelerde­n biri olduğunu belirterek, “Böyle projeler, uzun yıllar boyunca ekonomik alandaki işbirliğim­izin temelini oluşturaca­k” dedi.

TİCARET HACMİ %26 ARTTI

Son dönemde Türkiye ve Rusya arasında ticaret hacminin arttığını da dile getiren Novak, “Ticaret ve karşılıklı yatırımlar­ımızı artırmak, ekonomi kurumlarım­ızın başlıca hedefleri arasında yer alıyor. İki ülke arasında bu yıl ticaret hacmimiz yüzde 26 arttı” diye konuştu.

ENERJİ GÜVENLİĞİN­E KATKI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da TürkAkım için “Bu enerji güvenliğin­e gerçek bir katkıdır. Çünkü çok kısa süre sonra bu gaz sadece Türkiye’ye gitmeyecek, sadece Türk ekonomisin­in gelişmesin­e katkıda bulunmayac­ak, daha ileri, Avrupalı tüketicile­re de gidecek” ifadesini kullandı.

 ??  ?? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
 ??  ?? Başkan Recep Tayyip Erdoğan
Başkan Recep Tayyip Erdoğan
 ??  ?? Hasan AY ANKARA
Hasan AY ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye