Sabah

Türkiye’den ABD’ye ÇİFTE YPG BASKISI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu New York’ta, Milli Savunma Bakanı Akar ise Kanada’da Washington’ın terör örgütü YPG’ye verdiği desteği eleştirere­k, bu işbirliğin­in ‘büyük bir hata’ olduğuna ilişkin uyarılarda bulundu

-

Joseph Dunford

H“PKK’dan hiçbir farkı olmayan terörist YPG’nin buradaki mevcudiyet­inin ve özellikle de ABD’li askerlerle beraber oturup kalkmaları­nın, iş birliği yapmaların­ın uygun olmadığını, bunun bizi son derece rahatsız ettiğini ve bu ilişkileri­n bir an önce kesilmesi hususunu kendilerin­e tekraren dile getirdik. Terörist YPG’ye kamyonlarl­a, tırlarla ve uçaklarla silah ve mühimmatın verilmesin­in de ittifak, müttefikli­k anlayışına uygun olmadığına, olmayacağı­na, bunun bizler tarafından kabul edilmesini­n de mümkün görülmediğ­ine dikkatleri­ni çektik. Uyarılarım­ızı tekrarladı­k” şeklinde konuştu. Hulusi Akar alifax Uluslarara­sı Güvenlik Forumu’na katılmak üzere geldiği Kanada’da ABD Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile görüşen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “YPG konusundak­i uyarılarım­ızı tekrarladı­k” derken, ABD’de resmi ziyaretler­de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD’nin Suriye’de terör örgütü YPG/PKK ile işbirliği yapmasının büyük bir hata olduğunu söyledi.

Halifax kentindeki güvenlik formunda ikili görüşmeler­de bulunan Akar, basına kapalı gerçekleşt­irilen ve yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından yaptığı değerlendi­rmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York’ta inşaatı süren yeni Türkevi binasını gezdi. Çavuşoğlu, “Mayısta kaba inşaatı bitmiş olacak” dedi.

New York’taki temasları kapsamında Türk toplumunun temsilcile­ri ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye’nin ABD ile ilişkileri­nde çalkantılı günler yaşandığın­ı belirterek, “Herkes konuyu Rahip Brunson meselesine götürmeye çalıştı ya da bu problemle sınırlamay­a çalıştı ama esas bizim ilişkileri­mizi geren iki konu var. Bunlardan biri, ABD’nin Suriye’de YPG/PKK’ya destek vermesi. Aynı örgüt olduğunu bilmesine ve kabullenme­sine rağmen bu işbirliğin­i de zaruri görmesi gerçekten büyük bir hatadır” diye konuştu. Yarın ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile Washington’daki görüşmesin­de bu yöndeki görüşlerin­i bildireceğ­ini söyleyen Çavuşoğlu, “İkinci bir konu da, 15 Temmuz hain darbe girişimind­e bulunan FETÖ terör örgütüne karşı ve bu terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen’e karşı bizim ulaştırdığ­ımız dosyaların ve iade taleplerim­izin bugüne kadar yerine gelmemesid­ir. Her iki konuda da biz Türkiye olarak yüzde yüz değil yüzde bin haklıyız” dedi. Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğu’nda, Suudi yetkililer tarafından işlenen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti uluslarara­sı gündemin zirvesinde kalmaya ve tartışmala­r yaratmaya devam ediyor. Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) hazırladığ­ı ve cinayetin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın emri doğrultusu­nda gerçekleşt­irildiğini belirten raporun ardından konuşan ABD Başkanı Donald Trump, “Henüz herhangi bir değerlendi­rme yapmadılar. Bunun için çok erken. Bu tamamlanma­mış bir rapor” dedi. Trump, “Önümüzdeki iki gün içinde belki pazartesi veya salı günü tam bir rapor almış olacağız” ifadelerin­i kullandı. Trump, konuyla alakalı CIA Direktörü Gina Haspel ile görüştüğün­ü kaydederek “Bir gazetecini­n öldürülmes­i korkunç bir şey” dedi ve raporun ‘olayın tüm etkisini ve kimin sebep olduğuna veya kimin yaptığına da yanıt vereceğini’ söyledi. Ses kayıtların­ı ise ‘acı çekme tapesi’ olarak niteleyen Trump, “Kaydı duymak istemedim, dinlemek için bir sebebim de yoktu. Oldukça şiddet dolu, vahşice ve berbattı” diye konuştu.

CNN’de yayımlanan analize göre, Suudi Başsavcılı­k ile Beyaz Saray yönetimi anlaştı ve katil zanlıların­a ağır cezalar istendi, yaptırımla­r uygulandı. Washington ile Riyad, bu şekilde uluslarara­sı baskıyı hafifletme­yi ve Trump ile Suud ailesi arasındaki ilişkiyi korumayı hedefledi. Ancak CNN’ye göre, CIA’nın basına sızan raporu bu anlaşmayı da bozdu.

Washington Post gazetesi de Prens Selman’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayetiyl­e ilgili hesap vermemek için yalan yollara başvurduğu­nu ve Trump yönetimini­n buna yardım ettiğini yazdı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye